90 χρόνια φαγούρα

Φόρους πληρώνουν «μόνον οι έχοντες ανεπτυγμένον πολύ το συναίσθημα του προς εαυτούς και την πατρίδα καθήκοντος ή εκείνοι όσων η φορολογητέα ύλη, εμφανής ούσα, δεν αποκρύπτεται», έλεγε στα 1924 ο Δημήτριος Τανταλίδης ο οποίος πέντε χρόνια νωρίτερα, ως υπουργός Οικονομικών, είχε εισαγάγει το φόρο επί των εταιρικών κερδών. Σχεδόν 90 χρόνια μετά τίποτα δεν έχει αλλάξει. Μόνο οι μισθωτοί, που αδυνατούν να κρύψουν τα έσοδά τους, πληρώνουν φόρους. Σίγουρα θα υπάρχουν και ορισμένοι πατριώτες μεταξύ των περίπου 37.000 Ελλήνων (70.000 με διόρθωσε ο εξαιρετικός @Voltairos) που δηλώνουν έσοδα άνω των 80.000 ευρώ.

                Επί σχεδόν δύο χρόνια η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τα ίδια βαρύγδουπα, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Αν περιμένει ένα – δύο χρόνια ακόμα δεν θα χρειάζεται να ανησυχεί για το φαινόμενο: Η φοροδιαφυγή θα έχει εκλείψει, μαζί με την οικονομία… Δεν μπορείς, βέβαια, να έχεις και πολλές ελπίδες από την κυβέρνηση η οποία είχε εξαγγείλει πως θα έπιανε τις παράνομες πισίνες, μέσω δορυφόρου (με το πρόγραμμα Google Earth!). ‘Η την κυβέρνηση που είχε παρουσιάσει τυχαία λίστα δήθεν «γιατρών του Κολωνακίου» στην οποία είχαν στριμώξει από φοροφυγάδες με offshore εκατομμυρίων μέχρι επαγγελματίες που δεν είχαν γράψει δύο αράδες στο βιβλίο εσόδων – εξόδων.

                Τώρα λοιπόν που ετοιμάζεται το νέο φορολογικό πλαίσιο (το σταθερό φορολογικό που είχαν εξαγγείλει άλλαξε 5 – 6 φορές από τότε!), το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να επικεντρωθεί σε δύο «μέτωπα» που, κατά περίεργο τρόπο, καθυστερούν: Στην οργάνωση των εφοριών και στην τεχνολογική αναβάθμιση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Οποιος έχει πάει πρόσφατα σε εφορία θα έχει καταλάβει γιατί χρειάζεται οργάνωση και τεχνολογική αναβάθμιση: Οι τελευταίοι των Μοϊκανών, οι χιλιάδες που εξακολουθούν να εργάζονται σ’ αυτό το κλίμα της σήψης, ενίοτε ζητούν τη βοήθεια του φορολογούμενου για να βγάλουν άκρη από τη χαρτούρα.  Φορολογούμενος που είχε κάνει ένα λάθος στη δήλωση ξόδεψε 3 ώρες στην εφορία για να βοηθήσει τον ταλαίπωρο υπάλληλο να βρει τα χαρτιά.

 Πως να μη γελάει ο συγκεκριμένος πολίτης, αλλά και όσοι επισκέπτονται τις ΔΟΥ, όταν ακούει για «διασταυρώσεις» (πόσους μήνες χρειάζονται αφού διαθέτουμε τεχνολογικό σύστημα; Πόρτα – πόρτα πηγαίνουν οι ελεγκτές;) και για τους «ράμπο με τα laptop»; Γνωρίζει πως δεν επικοινωνούν ηλεκτρονικά ούτε ο πρώτος με το δεύτερο όροφο της εφορίας! Οτι το περίφημο περιουσιολόγιο δημιουργείται εδώ και καμία δεκαριά χρόνια. Οτι το σύστημα για τον έλεγχο της λαθρεμπορίας καυσίμων σχεδιάζεται δύο δεκαετίες. Οτι δεν υπάρχει σοβαρή τεχνολογική διασύνδεση με τις τράπεζες για τη διασταύρωση με στοιχείων. Οτι ακόμα και το νέο Taxis πρέπει να αναβαθμιστεί για να καλύπτει τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου συστήματος φορολογίας.

Κανένα τεχνολογικό σύστημα και κανένα μοντέλο οργάνωσης δε μπορεί, πάντως, να αντιμετωπίσει τον κυκεώνα ρυθμίσεων, ενίοτε αλληλοσυγκρουόμενων, του ελληνικού φορολογικού πλαισίου. Επί δύο χρόνια η κυβέρνηση υπόσχεται την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου. Μέχρι σήμερα, απλά προωθεί ρυθμίσεις που επιτείνουν τη σύγχυση και προσφέρουν εύκολη δουλειά στους λογιστές. Ακόμα και με συνοδεία λογιστή, οι φορολογούμενοι γνωρίζουν πως πολλά ζητήματα είναι ακόμα και σήμερα «θέμα ερμηνείας», αν με εννοείτε…

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *