Ψευτοτσαμπουκάδες

Σε λίγους μήνες όταν κληθούμε πιο ψύχραιμα να εξηγήσουμε την ατυχέστατη πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα θα καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα: Πέραν όλων των άλλων, ήταν μια ακόμα κουτοπόνηρη πρωτοβουλία η οποία είχε σαν κύριο στόχο να μην προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις τις οποίες εξαγγέλει, χωρίς να υλοποιεί, η κυβέρνηση της αέναης διαβούλευσης. Γι’ αυτό μεταξύ των ενθέρμων υποστηρικτών του δημοψηφίσματος ήταν το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» και οι υπουργοί που το εκπροσωπούν.


Οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι εδώ και δύο χρόνια δηλώνουν υποκριτικά πως είναι κατά των σκληρών φορομπηχτικών μέτρων, αλλά αρνούνται να προχωρήσουν τις αλλαγές στους τομείς ευθύνης τους με αποτέλεσμα να προστίθενται συνεχώς νέοι φόροι στις πλάτες των γνωστών υποζυγίων. Οι ίδιοι που από το πρωί ανέκρουσαν πρύμναν στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στο ευρώ όταν είδαν τον πρωθυπουργό να φεύγει πάνω σε άλογο για τις Κάννες και να επιστρέφει «σε φορείο» προκειμένου να μη μείνουν εκτός των ραγδαίων εξελίξεων. Εφτασαν μάλιστα μέχρι του σημείου να δηλώνουν «μα δεν είπαμε να γίνει δημοψήφισμα υπέρ της παραμονής μας στο ευρώ»! Λες και θα ήταν άλλο το περιεχόμενο οποιουδήποτε δημοψηφίσματος ανεξάρτητα από τη διατύπωση.


Η αλήθεια είναι πως μόλις κατάλαβαν ο κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του πως μετά τη συμφωνία της τελευταίας Συνόδου Κορυφής έπρεπε να υλοποιήσουν όσα υποσχέθηκαν στους ευρωπαίους εταίρους και έχουν νομοθετήσει εδώ και δύο χρόνια, αποφάσισαν να πετάξουν πάλι τη μπάλα στην εξέδρα. Προκειμένου να μην συγκρουστούν με τα συμφέροντα, να μην προχωρήσουν στις απαραίτητες αλλαγές (όχι αυτές που στραγγαλίζουν την οικονομία, αυτές τις προχώρησαν με επιτυχία) αναζήτησαν άλλο ένα δίμηνο – τρίμηνο βαρύγδουπων δηλώσεων και μηδενικού έργου.


Θεώρησαν πως η καλύτερη διέξοδος θα ήταν όσα βαρύγδουπα, ανακριβή και ακατανόητα  υποστήριζε πριν αναχωρήσει για τις Κάννες ο Γ. Παπανδρέου περί πολέμου από συμφέροντα, επειδή δήθεν ανοίγουν οι λογαριασμοί Ελλήνων στην ΕλβετίαΟι επαναστατικές δηλώσεις πέρασαν και στο μπλογκ του πρωθυπουργού ο οποίος διακήρυξε πως αποφάσισε να πατάξει τα συμφέροντα με τα οποία απέφυγε να συγκρουστεί εφαρμόζοντας μια ειδική εκδοχή του μνημονίου. Μια εκδοχή που δεν άγγιξε κανένα από τα συμφέροντα που δήθεν απειλούν τον πρωθυπουργό.


Με τον ίδιο ψευτοτσαμπουκά και την ίδια απραξίαπορεύτηκε τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση: Την πρώτη φορά διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και μετά έτρεχαν στις Βρυξέλλες με το χέρι απλωμένο. Αφού δέχθηκαν το «κούρεμα» του 50% στα ελληνικά ομόλογα, όταν πριν λίγες εβδομάδες δήλωναν πως θα ξεπληρώσουμε τους δανειστές μας «μέχρι το τελευταίο ευρώ», επιχείρησαν μια ακόμα μπλόφα με το δημοψήφισμα.


Κατά σύμπτωση και στις δύο περιπτώσεις δεν εξετέθη μόνο ο πρωθυπουργός, αλλά και ο Ευαγγ. Βενιζέλος: Στην περίπτωση της Τρόικας υποστήριξε αρχικά πως η αποχώρηση ήταν προγραμματισμένη για να διαπιστώσουμε εντός ολίγου πως απλώς τον άφησαν στα κρύα του λουτρού. Στην περίπτωση του δημοψηφίσματος ο κ. Βενιζέλος επιχειρηματολογούσε υπέρ του δημοψηφίσματος για μισή ώρα προκειμένου στη συνέχεια να συμφωνήσει …διαφωνώντας στο υπουργικό συμβούλιο και τελικά να διαφωνήσει φωναχτά μετά την ψυχρολουσία στις Κάννες.

Please follow and like us:

Μια σκέψη στο “Ψευτοτσαμπουκάδες”

  1. Βασικό πρόβλημα στην ελληνική πολιτική σκηνή είναι πως πάντα παίζουν κυρίαρχο ρόλο οι προσωπικές βλέψεις όχι μόνο των πρωταγωνιστών αλλά και των «κομπάρσων”. Π.χ. όταν φτάνεις να εξαρτάσαι από 1-2 βουλευτές και ξέρεις ότι προτάσσουν την μη-επανεκλογή τους (λόγω και του μπόνους 50 εδρών στο 1ο κόμμα), είναι γκαραντί ότι θα στηρίξουν οτιδήποτε άλλο από εκλογές.Τα ίδια ισχύουν και για τον κάθε ΓΑΠ και όσους τον περιστοιχίζουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *