Το σήριαλ με το έλλειμμα του 2009 προοίμιο της τραγωδίας

“Ολοι γνώριζαν πως τα Greek Statistics ήταν αναξιόπιστα και όλοι πίστευαν πως οι κυβερνήσεις μαγείρευαν τα στοιχεία για την οικονομία» υποστηρίζουν όσοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη σαπουνόπερα του τέως υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με το έλλειμμα του 2009. Το συγκεκριμένο σήριαλ ξεκίνησε όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου, με σχεδόν με υγρά μάτια, ανακοίνωσε δήθεν έκπληκτος, λίγες ημέρες μετά την υπουργοποίησή του, πως το έλλειμμα είναι διπλάσιο από αυτό που προέβλεπε η ΝΔ. Δεν είχε happy end. Αντιθέτως, ήταν η αρχή του τέλους για την ελληνική οικονομία η οποία μέσα σε ελάχιστους μήνες πέρασε στη διαχείριση των δανειστών μας.
Η μεγάλη σχολή των δήθεν ορθολογιστών υποστηρίζει πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τίποτα άλλο από το να «πει την αλήθεια στο λαό» και στην Κομισιόν ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας και των στατιστικών της. Η σκληρή πραγματικότητα είναι διαφορετική: Οχι μόνο «μαγείρεψε» τα στοιχεία για το έλλειμμα, αλλά στην ουσία κατάρρακωσε την αξιοπιστία της Ελλάδας και την οδήγησε στις αγκάλες του ΔΝΤ, στην πολυετή ομηρεία του Μνημονίου και στην χρεοκοπία.
Κουτοπόνηρα σκεπτόμενη, η επιτελική ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπόσχονταν αυξήσεις προεκλογικά ενώ γνώριζε πως η οικονομία δεν είχε περιθώρια. Είχε το σχέδιό της: Με το που θα αναλάμβανε την εξουσία θα ανακοίνωνε πως βρήκε «καμμένη γη» όπως και έπραξε, με αιχμή τα στοιχεία για το δήθεν διπλάσιο έλλειμμα. 
Επειδή δεν είχε το πολιτικό θάρρος να συγκρουστεί με την εκλογική της πελατεία και τα συμφέροντα που λυμαίνονται το δημόσιο τομέα, λειτούργησε υποκριτικά: Από τη μία υπόσχονταν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό για το 2010 (!!!), κατά τις προγραμματικές δηλώσεις ως νέα κυβέρνηση, και από την άλλη «μαύριζε» τα στοιχεία για την οικονομία προκειμένου να μας οδηγήσει στο ΔΝΤ. Ετσι θα έπαιρνε τα μέτρα και θα «φόρτωνε» την ευθύνη στο διεθνή οργανισμό ή στην Κομισιόν. Ποιος ξεχνάει το ποιήμα που έλεγαν οι υπουργοί τους πρώτους μήνες του Μνημονίου: «Τι να κάνουμε; Η τρόικα μας επιβάλλει τα μέτρα».
Η ίδια κυβέρνηση που δήλωνε πως βρήκε διπλάσια τρύπα από την αναμενόμενη μοίραζε πρόχειρα έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης (μέχρι και η σύζυγος ενός τραπεζίτη το πήρε κατά λάθος) για να την κάνει ακόμα μεγαλύτερη.  Φανταστείτε την έκπληξη των ευρωπαίων ομολόγων του κ. Παπακωνσταντίνου όταν τους ανακοίνωνε πως το έλλειμμα του 2009 δεν ήταν 6% – 8%, αλλά 12,7% και ταυτόχρονα ενημέρωνε πως θα μοιράσει και ένα δισεκατομμύριο «έκτακτο βοήθημα». 
Δε χρειάζεται να φανταστείτε την αντίδραση των αγορών γιατί την ξέρουμε: Αρχισε η εκτόξευση των spreads, η διεθνής δυσπιστία που οδήγησε στην περίφημη ομιλία του πρωθυπουργού από το Καστελλόριζο. Το μελόδραμα στο ακριτικό νησί πρέπει να ήταν και η μοναδική καλά μελετημένη κίνηση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. 
Τώρα που η υπόθεση του ελλείμματος βγήκε πάλι στην επιφάνεια εξαιτίας του εμφυλίου στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, η κυβέρνηση προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Οι λεονταρισμοί με τα δεκαδικά στοιχεία για το έλλειμμα και η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής από το ΠΑΣΟΚ δείχνουν πως ανησυχούν. Γνωρίζουν πως οι τεράστιες ευθύνες για την αλυσίδα λαθεμένων πολιτικών χειρισμών που μετέτρεψε μια κρίση ελλείμματος σε κρίση χρέους δεν μπορούν να καλυφθούν.
Please follow and like us:

Μια σκέψη στο “Το σήριαλ με το έλλειμμα του 2009 προοίμιο της τραγωδίας”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *