Το ΕΣΠΑ και το «Σχέδιο Μάρσαλ”

Βαπτίζουν το ΕΣΠΑ σε «Σχέδιο Μάρσαλ» με την κυβέρνηση να επιμένει πως έρχεται πακτωλός ευρώ. Δεν εξηγεί, όμως, για ποιο λόγο αφαιρέθηκαν οι λέξεις «Σχέδιο Μάρσαλ» από το τελικό κείμενο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής μολονότι υπήρχαν στις πρώτες εκδόσεις που διέρρευσαν στο διεθνή Τύπο. Μάλιστα, στο τελικό κείμενο αναφέρονται γενικόλογες διακηρύξεις των Κοινοτικών περί ανάγκης ανάπτυξης της Ελλάδας και θεωρείται πως η χώρα μας χρειάζεται «Τεχνική Βοήθεια» για την αξιοποίηση των υφισταμένων κονδυλίων που λαμβάνει μέσω του ΕΣΠΑ.

Αλλά και στη συνέντευξη τύπου μετά τη σύνοδο της Πέμπτης, δεν αναφέρθηκε κάποιος, πλην του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, σε «Σχέδιο Μάρσαλ». Αντίθετα, υπονοήθηκε πως η Ελλάδα αδυνατεί να απορροφήσει τα δισεκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ και – κατόπιν εισήγησης του ΔΝΤ – αποφασίστηκε να υπάρξει «Τεχνική Βοήθεια» προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τα έργα και τα υπόλοιπα προγράμματα που βαλτώνουν στα υπουργεία. Μάλλον δεν είχαν διαβάσει την ανακοίνωση του υπουργού Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοϊδη σύμφωνα με την οποία με ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες είχε καταφέρει να ξεμπλοκάρει 14 δισ. ευρώ! Στην πραγματικότητα ήταν μια ακόμα βαρύγδουπη ανακοίνωση ανευ αντικρύσματος για την αγορά που στενάζει και έχει στην κυριολεξία στεγνώσει από ρευστό.

Η ικανότητα διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης περιορίζεται όσο η απορρόφηση κοινοτικών πόρων μέσω του ΕΣΠΑ μένει στις ανακοινώσεις. Οι ευρωπαίοι γνωρίζουν πως υπάρχουν δισεκατομμύρια «παρκαρισμένα» τα οποία η Ελλάδα αδυνατεί να απορροφήσει. Καθυστερεί, είτε επειδή δε μπορεί να βάλει την εθνική συμμετοχή (με καθυστέρηση μηνών συμφωνήθηκε να περιοριστεί ελαφρώς), είτε επειδή η κυβέρνηση επί δύο χρόνια έχει καταργήσει τους μηχανισμούς του ΕΣΠΑ και υποτίθεται πως φτιάχνει καινούργιους που θα απογειώσουν την απορρόφηση… Προ έτους ψήφισε, μάλιστα, και νόμο μέσω του οποίου θα εκτοξεύονταν το ΕΣΠΑ, αλλά στο τέλος η χώρα μας κατέστη ουραγός της Ε.Ε. με βάση την απορρόφηση κονδυλίων.

Οι γνωρίζοντες εκτιμούν πως οι Γερμανοί και άλλοι εταίροι ζήτησαν να βγει από το κείμενο η αναφορά στο «Σχέδιο Μάρσαλ» γιατί θυμήθηκαν πως έχουν μοιράσει δισεκατομμύρια τα τελευταία 20 χρόνια π.χ. για τον ΟΣΕ χωρίς να έχει τελειώσει ούτε το τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη! Συνεπώς, πιστεούν πως πρέπει να αλλάξουν οι μηχανισμοί παρακολούθησης των έργων που υλοποιούνται με κοινοτικό χρήμα. Και δεν έχουν διάθεση να ξοδέψουν περισσότερα απ' όσα ήδη συνεισφέρουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό για το φτωχότερο Νότο της Ε.Ε.

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *