Το έλλειμμα του 2009 και άλλες κουτοπονηριές που πληρώσαμε ακριβά

    Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2009 δήλωνε, ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, πως «είτε το έλλειμμα είναι 6%, είτε είναι 8%, είτε είναι 10% ή παραπάνω πρέπει να υπάρξει μια τονωτική ένεση στην οικονομία» και μοίραζε υποσχέσεις δισεκατομμυρίων. Ως υπουργός Οικονομικών, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανακάλυψε, δήθεν έκπληκτος, πως το έλλειμμα του 2009 θα διαμορφώνονταν σε υψηλότερο επίπεδο από τις προβλέψεις της προηγούμενης κυβέρνησης (6% – 8%). Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, στις 19 Οκτωβρίου του 2009, προεξοφλούσε πως το έλλειμμα θα είναι διπλάσιο του 6% επικαλούμενος «την ανεξάρτητη Τράπεζα της Ελλάδος'! Την ίδια στιγμή που ανακάλυπτε το δήθεν κρυφό έλλειμμα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μοίραζε την πρώτη δόση του «έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης» προκειμένου να το επιβαρύνει περαιτέρω, με τον κ. Παπακωνσταντίνου να εξαγγέλει στις προγραμματικές δηλώσεις «αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό σε μισθούς και συντάξεις» για το 2010!
     Πέντε ημέρες μετά, σε συνέντευξή του στον "Επενδυτή", ο τέως υπουργός Οικονομικών δήλωνε πως το έλλειμμα του 2009 «θα βρεθεί περίπου στο 12,5% του ΑΕΠ. Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία που έχουν σταλεί και στην  Eurostat και έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Το έλλειμμα του 2009 τελικά διαμορφώθηκε στο 12,7% του ΑΕΠ, ενώ στους διαδρόμους του ΥΠΟΙΚ κυκλοφορούσαν φήμες σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση το ήθελε στο 14,8%. Τελικά έστειλαν στην Eurostat το 12,7% και η τελευταία το αναθεώρησε σε 13,6% τον Απρίλιο του 2010 και σε 15,4% τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου.
    Μέσω της κουτοπόνηρης τακτικής και της αλλοπρόσαλλης στρατηγικής η κυβέρνηση, η οποία «ξήλωνε» την αξιοπιστία της χώρας την ίδια στιγμή που μοίραζε επιδόματα και υποσχέσεις για αυξήσεις μισθών και συντάξεων, μας οδήγησε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και στο μνημόνιο.Η παροιμιώδης ανικανότητα των προηγούμενων αντικαταστάθηκε από την εγκληματική ασχετοσύνη της σημερινής κυβέρνησης.

Please follow and like us:

2 σκέψεις σχετικά με το “Το έλλειμμα του 2009 και άλλες κουτοπονηριές που πληρώσαμε ακριβά”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *