Τουλάχιστον υπάρχουν λεφτά για μισθούς δημοσίων υπαλλήλων

Αν μία κυβέρνηση ξεμείνει από χρήματα και δεν μπορεί να αποζημιώσει τους κύριους υποστηρικτές της, καθίσταται ευκολότερο για κάποιον άλλο να τους υποβάλλει μια πιο ελκυστική προσφορά. Μια τέτοια εξέλιξη δε σημαίνει πως οι υποστηρικτές της απερχόμενης κυβέρνησης θα πάρουν τα χρήματα που τους υποσχέθηκε ο διεκδικητής της εξουσίας. Μέχρι να το καταλάβουν, όμως, θα έχουν γίνει εκλογές, θα έχουν απορρίψει το προηγούμενο κόμμα και θα έχουν στείλει στην κυβέρνηση τον ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Κάτι τέτοιο ζούμε αυτές τις ημέρες με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα: Υποσχόμενος πως θα αυξήσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, πως δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις (τουναντίον, θα κρατικοποιήσει ιδιωτικούς ομίλους όπως ο ΟΤΕ!) και πως θα καταργήσει ακόμα και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το μνημόνιο (όχι μόνο τα άδικα φορομπηχτικά μέτρα) κατάφερε να προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους.

Η μετακίνηση των δημοσίων υπαλλήλων από το ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μαζική και ενίοτε περιλαμβάνει ολόκληρες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Πάρτε για παράδειγμα τον κ. Ν. Φωτόπουλο της ΓΕΝΟΠ ο οποίος υμνείται εσχάτως στα κοινωνικά δίκτυα μόνο και μόνο επειδή υπάρχει η υποψία πως στηρίζει τον Αλ. Τσίπρα. Ο κ. Φωτόπουλος καθαγιάστηκε σε μια νύχτα γιατί ως γνωστόν η Αριστερά έχει μόνο «τίμιους και αγνούς αγωνιστές» και ας έχει η ΓΕΝΟΠ μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη. Εκκρεμότητες έχει και το πρώην στέλεχος του Συνασπισμού και πρώην δεξί χέρι του κ. Φωτόπουλου, ο κ. Ρ. Ρίζος. Ο κ. Ρίζος είχε μάλιστα εμφανιστεί σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου της ΓΕΝΟΠ για να υποστηρίξει πως είναι τίμιο και ηθικό να υπογράφουν συμβάσεις με τη συνομοσπονδία οι δύο θυγατέρες του!

Αντίστοιχη εικόνα μεταφέρει και επιχειρηματίας που συνεργάζεται χρόνια με το υπουργείο Πολιτισμού. Οι υπάλληλοι που στήριζαν για χρόνια το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν μαζικά ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, με την ελπίδα πως δεν θα προχωρήσουν οι απολύσεις που προβλέπει το μνημόνιο, οι νέες μειώσεις μισθών, η κατάργηση άχρηστων ή εξαιρετικά ζημιογόνων οργανισμών, κλπ.

Αρκετοί θα βιαστούν να υποστηρίξουν πως οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι πάλι τα εξιλαστήρια θύματα. Αφού κατηγορήθηκαν για τη χρεοκοπία, τώρα εγκαλούνται για τη ραγδαία άνοδο των εκλογικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Οσο και αν ακούγεται δυσάρεστο, τα ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης ευθύνονται για τη χρεοκοπία γιατί στην ουσία ήταν προέκταση του σάπιου πολιτικού συστήματος που μας οδήγησε στο γκρεμό. Οπως ευθύνονται και όσοι ανέχθηκαν τη γάγγραινα της διαφθοράς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ τώρα ξιφουλκούν κατά του «πελατειακού κράτους».

Από την ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης προέρχονται και προβεβλημένα μέλη του Κοινοβουλίου τα τελευταία 30 χρόνια που αντί να ασχολούνται με το πως θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, τον χρησιμοποιούσαν για συλλογή ψήφων. Αντί να ντρέπονται για τα προνόμια ορισμένων δημοσίων υπαλλήλων (π.χ. του υπουργείου Οικονομικών) σε βάρος συναδέλφων τους σε άλλες υπηρεσίες, ενίσχυσαν με διορισμούς την εκλογική τους πελατεία.

Τώρα, αντί να στηρίζουν τις απαραίτητες αλλαγές στο δημόσιο, πυκνώνουν τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ που εξαγγέλει πως η Γη της Επαγγελίας είναι το ανεξάντλητο κρατικό ταμείο και πως είναι αφελείς όσοι δοκιμάζουν τις τύχες τους στον ιδιωτικό τομέα. Οι ίδιοι φροντίζουν να βάλουν στο ίδιο τσουβάλι την ανελέητη λιτότητα με τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το μνημόνιο, αρκετές από τις οποίες έπρεπε να είχαν γίνει από δεκαετίες. Είναι χαρακτηριστικά όσα ανέφερε προ ημερών ο υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης Γ. Στουρνάρας για τη σθεναρή αντίσταση υπηρεσιών του δημοσίου στις προσπάθειες για ταχεία αδειοδότηση επενδύσεων (μέχρι τώρα υπήρχαν πολλές στάσεις, και ο ενδιαφερόμενος πλήρωνε «γρηγορόσημο» σε κάθε στάση).

Δίνουν μάχη για να διατηρήσουν τα κεκτημένα με κάθε τίμημα. Ο Αλ. Τσίπρας φροντίζει να τους υπενθυμίζει πως το δημόσιο ταμείο είναι ανεξάντλητο: «Λεφτά για μισθούς και συντάξεις θα υπάρχουν ακόμα και χωρίς τις δόσεις της τρόικας», διαλαλούν τα στελέχη της Κουμουνδούρου. Οταν διαπιστώσουν πως θα πληρώνονται, «όποτε υπάρχουν λεφτά», θα έχουν γίνει οι εκλογές…

Please follow and like us:

2 σκέψεις σχετικά με το “Τουλάχιστον υπάρχουν λεφτά για μισθούς δημοσίων υπαλλήλων”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *