Τα δήθεν ανθηρά οικονομικά των ΟΤΑ

 

Τη μισή αλήθεια είπε η ΚΕΔΚΕ στην ανακοίνωσή της για τα οικονομικά των δήμων. Παρέθεσε ένα κάρο στοιχεία προκειμένου να μας πείσει πως χαίρουν άκρας υγείας σε επίπεδο δανεισμού!!! Την ίδια στιγμή, οι πολίτες βλέπουν τους δημάρχους να δυσκολεύονται να αντικαταστήσουν ακόμα και μια τραμπάλα (κόστους 100 ευρώ) σε κάποια από τα "πάρκα" της πρωτεύουσας ή της περιφέρειας. Είπαν δε και το απίστευτο: Πως "ο δείκτης δανειακής επιβάρυνσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) μειώνεται εάν συγκριθεί με το συνολικό δημοσιονομικό χρέος της χώρας"! Μα τον κρατικό προϋπολογισμό και διάφορα κοινοτικά προγράμματα "αρμέγουν" και οι δήμοι, είναι η απάντηση όσων ασχολούνται με τα οικονομικά των ΟΤΑ.
Τα ανθηρά οικονομικά, τουλάχιστον όπως τα παρουσιάζει η ΚΕΔΚΕ, δε φαίνονται σε κανένα σημείο της ελληνικής επικράτειας. Στο εξωτερικό πολλοί δήμοι περιορίζουν τα δημοτικά τέλη. Στην Ελλάδα είτε μένουν σταθερά, είτε αυξάνονται. Για να μη μιλήσουμε για τις υπηρεσίες που μας παρέχουν οι ΟΤΑ που δήθεν σφύζουν από οικονομική υγεία. Εκτός και αν δαπανούν τα χρήματα σε σκοπούς που δεν βλέπουν ή δεν κατανοούν οι ψηφοφόροι… Σαν τις αναμνηστικές πλακέτες, με το όνομα του δημάρχου, που έχουν αρχίσει να ξεφυτρώνουν ανά την Ελλάδα, ενόψει δημοτικών εκλογών…

 

To Επίσημο Δελτίο Τύπου της ΚΕΔΚΕ:

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που ομαδοποιούν τα χρέη των δήμων και των ΔΕΚΟ σε μία ενιαία «μαύρη τρύπα».

Για την αποκατάσταση της αλήθειας θα πρέπει να τονιστεί ότι:

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο συνολικός δανεισμός των δήμων και κοινοτήτων δεν ξεπερνάει τα 1,7 δις €. Η συντριπτική πλειοψηφία των δανειακών υποχρεώσεων των ΟΤΑ εξυπηρετείται κανονικά και το ποσοστό των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων είναι περιορισμένο.

Παράλληλα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι:

·        Η Ελληνική ΤΑ έχει το μικρότερο, μετά τη Μάλτα, δανειακό βάρος σε όλη την Ευρώπη, σε σχέση με το ΑΕΠ. Είναι προφανές ότι ο δείκτης της δανειακής επιβάρυνσης των ΟΤΑ μειώνεται εάν συγκριθεί με το συνολικό δημοσιονομικό χρέος της χώρας.

·        Οι δανειακές υποχρεώσεις των 1.034 σημερινών ΟΤΑ αντιστοιχούν στο 15% περίπου των δανειακών υποχρεώσεων μίας και μόνο ΔΕΚΟ, του ΟΣΕ.

Ένα νέο στοιχείο που προστέθηκε, σχετικά πρόσφατα, στη σχετική φιλολογία είναι οι οφειλές των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ προς τρίτους.

Το Υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζει τις σημερινές οφειλές των δήμων προς τρίτους σε λιγότερο από 1 δις €. Θα πρέπει να τονιστεί ότι:

·        Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη οικονομική υποχρέωση ενός Δήμου προς τρίτους δεν σημαίνει αναγκαστικά ανεξόφλητη υποχρέωση ή αδυναμία εξυπηρέτησης της. Το ποσοστό των ανεξόφλητων, στο σύνολο των υποχρεώσεων των ΟΤΑ είναι πολύ περιορισμένο.

·        Το σύνολο των υποχρεώσεων αντιπροσωπεύει περίπου το 15% των συνολικών εσόδων των ΟΤΑ. Ποσοστό ικανοποιητικό, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης.

·        Το σύνολο των (ανεξόφλητων και μη) υποχρεώσεων των 1.034 ΟΤΑ της χώρας αντιπροσωπεύει περίπου το ετήσιο έλλειμμα του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών.

Όλα τα παραπάνω πιστοποιούν ότι η Ελληνική ΤΑ δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο, όπως ορισμένες ΔΕΚΟ.

Εξάλλου, το περιορισμένο δανειακό βάρος των Ελληνικών ΟΤΑ δεν σημαίνει ότι ορισμένοι δήμοι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερχρέωσης. Οι δήμοι όμως αυτοί αντιπροσωπεύουν ποσοστό μικρότερο του 3% του συνόλου της ΤΑ και οι περισσότεροι από αυτούς, με τις προβλέψεις του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» για την εξυγίανσή τους, θα μπορέσουν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την οικονομική τους κατάσταση.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι αναγνωρισμένες οφειλές του κεντρικού κράτους προς τους ΟΤΑ της χώρας φτάνουν στα 1,7 δις € και αποδίδονται, σύμφωνα με το νόμο, σε 8 ετήσιες δόσεις, ενώ οι φετινές περικοπές λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν το 1,2 δις €. Είναι προφανές ότι αν είχαν καλυφθεί οι υποχρεώσεις αυτές του κράτους προς τους ΟΤΑ, οι δανειακές επιβαρύνσεις τους και τα οικονομικά τους προβλήματα θα ήταν πολύ περιορισμένα.

 

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *