Τα βασικά σημεία της συμφωνίας – Νέα Εκδοση

Οι λεπτομέρειες της προχθεσινής συμφωνίας για το ελληνικό χρέος βγαίνουν σιγά – σιγά στην επιφάνεια. Αρκετά σημεία δεν έχουν ξεκαθαριστεί αλλά σήμερα η εικόνα είναι περισσότερο ξεκάθαρη. Βαθύ σκοτάδι εξακολουθεί να καλύπτει το θέμα των εγγυήσεων που «ζητούν δύο χώρες» όπως είπε την Πέμπτη ο Γ. Παπανδρέου. Γενικόλογες είναι και οι διατυπώσεις για την ανάγκη ενίσχυσης της ανάπτυξης και των επενδύσεων στην Ελλάδα.

Το συνολικό πακέτο προσεγγίζει τα 158 δισ. ευρώ, με περίπου 49 δισ. να αποτελούν τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα (37 δισ. μέσω τεσσάρων διαφορετικών μηχανισμών και 12 δισ. μέσω επαναγοράς ελληνικών ομολόγων). Συνεπώς, απομένουν 109 δισ. τα οποία θα προέλθουν από τη διμερή βοήθεια των κρατών – μελών της Ευρωζώνης. Αν συνυπολογίσουμε τα περίπου 45 δισ. που δεν έχουμε πάρει από το πρώτο πακέτο, τότε η νέα συνδρομή των εταίρων μας ανέρχεται σε 64 δισ. ευρώ.

Οι ιδιώτες θα συμμετάσχουν μέσω τεσσάρων διαφορετικών μηχανισμών (τρεις μορφές ανταλλαγής ομολόγων και μία που προβλέπει επιμήκυνση του χρόνου λήξης ομολόγων). Οι τέσσερις μηχανισμοί είναι: α) Ανταλλαγή ομολόγων με 30ετή "εργαλεία" χωρίς μείωση ονομαστικής αξίας, β). Ανταλλαγή με μετακύλιση ελληνικών κρατικών ομολόγων σε 30ετή "εργαλεία" χωρίς μείωση ονομαστικής αξίας, γ). Ανταλλαγή με 30ετή "εργαλεία" με μείωση ονομαστικής αξίας και δ). Ανταλλαγή με 15ετή "εργαλεία" με μείωση ονομαστικής αξίας. Οι επενδυτές θα επιλέξουν ισομερώς μεταξύ των τεσσάρων λύσεων, με το μέσο «κούρεμα» να προσεγγίζει το 21%.

Το ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF) θα παρέχει νέα δάνεια με διάρκεια από 15 έως 30 έτη, με περίοδο χάριτος 10 ετών, ενώ το επιτόκιό τους θα μειωθεί κατά σχεδόν δύο μονάδες σε περίπου 3,5%. Η περίοδος αποπληρωμής των σημερινών δανείων από το EFSF ήταν 7,5 χρόνια. Οπως είπε σήμερα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, με τη νέα συμφωνία μειώνονται οι ετήσιες αποπληρωμές κατά τρία δισ. ευρώ.

Με βάση το συνολικό πακέτο (συμμετοχή ιδιωτών, νέα δάνεια, κλπ) το δανειακό βάρος της χώρας μας περιορίζεται κατά 55 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 24% του ΑΕΠ. Το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους για τα επόμενα 40 χρόνια κυμαίνεται πέριξ του 5% είπε το πρωί ο πρωθυπουργός.

Περίπου 35 δισ. θα διατεθούν (αν χρειαστεί) μέσω του EFSF για να στηριχθεί η ρευστότητα των τραπεζών. Στην ουσία πρόκειται για μηχανισμό που υποκαθιστά την απόφαση της ΕΚΤ να μη δέχεται ως εγγυήσεις ομόλογα που έχουν υποβαθμιστεί στην κατηγορία «επιλεκτική χρεοκοπία» ή χαμηλότερα από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να τηρήσει με ευλάβεια το Μεσοπρόθεσμο καθώς και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων (που θεωρείτε εξωπραγματικό…). Οποιαδήποτε απόκλιση θα οδηγήσει σε πρόσθετα φορολογικά μέτρα ή άλλες δημοσιονομικές παρεμβάσεις.

Please follow and like us:

Μια σκέψη στο “Τα βασικά σημεία της συμφωνίας – Νέα Εκδοση”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *