Τα ίδια σκούρα κοστούμια

Η «δημιουργική καταστροφή» είναι, κατά μία σχολή της οικονομικής επιστήμης, η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την οικονομία και τον καπιταλισμό: Μέσα από μια κρίση, το παλαιό, σάπιο, κατεστημένο καταστρέφεται και αναδύονται νέες, περισσότερο υγιείς, δυνάμεις οι οποίες αναλαμβάνουν να οδηγήσουν την οικονομία και την κοινωνία. Πολλοί περίμεναν πως κάτι αντίστοιχο θα έβλεπαν και στην Ελλάδα της εξαετούς κρίσης. Μέσα από τα χαλάσματα θα δημιουργούνταν νέες ευκαιρίες, θα ξεφύτρωναν νέες εταιρείες και πρόσωπα, πως θα κατέρρεε το παλαιό, κρατικοδίαιτο μοντέλο της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Αλλα δείχνει η σκληρή πραγματικότητα: Οι ίδιοι μεταπράτες, με τα σκούρα κοστούμια, κυκλοφορούν στα υπουργικά γραφεία. Μόνο που αυτή τη φορά (επειδή δε θέλουν να δώσουν ούτε ευρώ από τα κεφάλαια που άντλησαν την περίοδο που άρμεγαν το ελληνικό δημόσιο) συνοδεύονται από ξένους επιχειρηματίες, ενίοτε προερχόμενους από αντιδημοκρατικά καθεστώτα της Ανατολής. Οι μεταπράτες βάζουν τις γνωριμίες, οι Ανατολίτες τα μετρητά και η ζωή συνεχίζεται δια των εξαγγελιών περί της επικείμενης ανάπτυξης. Οι ισχυροί κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες που συνέβαλλαν στην κατάρρευση της χώρας είναι αυτοί που επωφελούνται από το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας ώστε να αποπληρωθεί το δημόσιο χρέος.

Οσο και αν διαμαρτύρονται ή μας υπενθυμίζουν τον αρπακτικό χαρακτήρα της επιχειρηματικότητας που μας οδήγησε στην καταστροφή όψιμοι επικριτές, όπως ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημ. Δασκαλόπουλος, η κατάσταση δεν αλλάζει. Μια ματιά στις φωτογραφίες με τις διάφορες επισκέψεις ξένων επισήμως ή τα ταξίδια επιχειρηματιών στο εξωτερικό αρκεί: Στο φόντο διακρίνονται οι ίδιες φυσιογνωμίες.

Δυστυχώς, το καινούργιο δεν έχει χώρο για να εμφανιστεί, αφού οι αλλαγές προωθούνται με δυσκολία (ενίοτε απλώς ανακοινώνονται χωρίς να υλοποιούνται) και καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια ώστε να μην αλλάξει τίποτα. Στη συντήρηση του παλαιού καθεστώτος συμβάλλουν και οι τράπεζες οι οποίες δεν επιθυμούν να γράψουν τις τεράστιες ζημιές από τα δάνεια που έχουν αρκετοί από τους επιχειρηματίες της διαπλοκής. Ετσι διατηρούν με τεχνητά μέσα στη ζωή κάποιους από τους κρατικοδίαιτους παράγοντες της προηγούμενης 30ετίας. Αυτούς ξέρουμε, αυτούς εμπιστευόμαστε. Ετσι, χωρίς δημιουργία, στην Ελλάδα μένει μόνο η καταστροφή.

Δημοσιεύθηκε στις 2/6/2013 στην «κυριακάτικη δημοκρατία”

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *