Σχετικά με μας

Πόσο μακριά βρισκόμαστε από την ημέρα που οι πολίτες, με το υστέρημά τους, και οι ευπατρίδες, με τα κέρδη από τις εποχές των παχέων αγελάδων ή τις καλές επιδόσεις στα χρόνια της κρίσης, θα στηρίζουν βιώσιμες προσπάθειες στο χώρο του Τύπου;

Η πικρή αλήθεια είναι πως επειδή στη χώρα μας απουσιάζουν πλέον οι παραδοσιακοί εκδότες, δεν περισσεύει και η σοβαρή δημοσιογραφική έρευνα. Πολλές φορές διαβάζουμε μισές αλήθειες από ανθρώπους που προσπαθούν να μεταφέρουν την πραγματικότητα του αλληλοσπαραγμού συμφερόντων ενώ περπατούν σε τεντωμένο σκοινί ανάμεσα στα διαφημιστικά budgets πανίσχυρων ομίλων ή αεριτζήδων που πληρώνουν για να εξασφαλίσουν ασυλία.

Πολλοί άνθρωποι των εφημερίδων και των ψηφιακών μέσων δεν έχουν ξεχάσει τι σημαίνει ρεπορτάζ στην εποχή που βασιλεύει το copy paste, η δαιμονοποίηση του πολιτικού / επιχειρηματικού αντιπάλου και οι εκβιασμοί στο παρασκήνιο. Ομως, στην Ελλάδα του 2017 η πολιτική και επιχειρηματική τάξη αναγκάζεται ενίοτε να συναλάσσεται με επιτήδειους ώστε να μη γράφουν στις πειρατικές ιστοσελίδες τους. Την ίδια στιγμή, δυσκολεύεται να στηρίξει σοβαρές πρωτοβουλίες στον Τύπο πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, κυρίως στο Διαδίκτυο.

Τα τελευταία χρόνια, παρά τα εκατοντάδες ιστολόγια και τα δεκάδες ειδησεογραφικά sites, δεν υπάρχει λογοδοσία. Οι αναγνώστες έχουν βαρεθεί ν ακούν για αληθινά ή κατασκευασμένα σκάνδαλα και οι κραυγές στη μπλογκόσφαιρα και στα κοινωνικά δίκτυα καλύπτουν την ποιοτική δημοσιογραφική έρευνα, όταν εμφανίζεται. Η ποιοτική δημοσιογραφία γίνεται, βέβαια, ολοένα και πιο δύσκολη αφού, σε μια περίοδο που έπρεπε να ενισχύεται η διαφάνεια, η κρίση του Τύπου χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τον περιορισμό της.

Κατά τα άλλα, το ιστολόγιο περιέχει ρεπορτάζ και έρευνες του Φ. Κόλλια.