Στα πρόθυρα της κατάρρευσης η διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική

Στα πρόθυρα της πλήρους κατάρρευσης βρίσκεται ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Αττικής (ΦΟΔΣΑ) καθώς οι δήμοι δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ η πολυετής κακοδιαχείριση έχει δημιουργήσει δυσθεώρητα χρέη. Η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη για το Λεκανοπέδιο όπως προκύπτει από όσα υποστήριξε σήμερα ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός. Ο σύνδεσμος βρίσκεται προ την χρεοκοπίας καθώς δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τους δήμους για το 2012, ενώ οφείλει τεράστια ποσά στις εταιρείες που ασχολούνται με τη χωματερή της Φυλής.

Ο ΕΔΣΝΑ, ο οποίος αδυνατεί εδώ και μήνες να λάβει απόφαση για τα νέα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική (σε κάθε συνεδρίαση που πρόκειται να συζητηθεί το θέμα εμφανίζονται οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ – ΟΤΑ και την ακυρώνουν!), είχε στα τέλη του 2011 χρέη περί τα 71 εκατ. ευρώ, τα οποία αυξάνονται συνεχώς κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Σήμερα, κατά τη διάρκεια της 15ης συνεδρίασης της διοίκησης του συνδέσμου, ο πρόεδρός του κ. Σγουρός υποστήριξε πως μόνο από τη λειτουργία του εργοστασίου, του αποτεφρωτήρα και της καθημερινής ταφής των απορριμμάτων ο σύνδεσμος επιβαρύνεται με περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως! Σε απλά ελληνικά, το χρέος των 71 εκατ. στα τέλη του 2011 έχει ήδη φτάσει τα 85 εκατομμύρια.

Στο συγκεκριμένο ποσό δεν υπολογίζονται τα περίπου 37 εκατ. που διεκδικούν δικαστικά ιδιωτικές επιχειρήσεις και άλλα 11 εκατ. που είναι δεσμευμένα στην Εμπορική Τράπεζα από κατασχέσεις ιδιωτών.

Η κατάντια στην οποία βρίσκεται στο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι εδώ και έναν χρόνο (!) στη χωματερή της Φυλής εργάζεται εργολάβος χωρίς να έχει υπογράψει καμία σχετική σύμβαση. «Η καθημερινή λειτουργία του ΧΥΤΑ παρέχεται από ιδιωτική εταιρεία χωρίς να έχει γίνει καμία διαγωνιστική διαδικασία, στο πλαίσιο προφορικών εντολών, εξαιτίας της πραγματικής αδυναμίας του συνδέσμου να λειτουργήσει χωρίς βοήθεια (σ.σ. από εξειδικευμένη ιδιωτική εταιρεία) και υπό την απειλή του κινδύνου για τη δημόσια υγεία από το ενδεχόμενο κλείσιμο του ΧΥΤΑ» υποστηρίζει ο Γ. Σγουρός. Ο ίδιος παραδέχεται, πως ο ΕΣΔΝΑ δεν μπορεί να πληρώσει τον εργολάβο (που δουλεύει χωρίς σύμβαση…) και πως ο τελευταίος θα διεκδικήσει τα χρήματά του δικαστικά.

Τα μηχανήματα του ΕΣΔΝΑ είναι χαλασμένα και ακινητοποιημένα και αν δεν δούλευαν τα μηχανήματα της ιδιωτικής εταιρείας τα σκουπίδια δεν θα θάβονταν. Επειδή δεν υπήρχε χρόνος για διαγωνισμό, όπως λέει η διοίκηση του συνδέσμου, ανατέθηκε το έργο απευθείας και «στο …μιλητό» στον εργολάβο. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως ουδείς κινητοποιήθηκε προκειμένου να επισκευαστούν ή να λειτουργήσουν τα ιδιόκτητα μηχανήματα του συνδέσμου και η διοίκηση ακόμα συζητά για την επισκευή τους.

Ο σύνδεσμος δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα τις εισφορές των δήμων για το πρώτο τρίμηνο του 2012 ύψους 25 εκατ. ευρώ. Τον περασμένο Απρίλιο άλλαξε ο σχετικός νόμος με αποτέλεσμα τα δημοτικά συμβούλια να κάνουν τον αδιάφορο και να μην αποφασίζουν την πληρωμή του ΕΣΔΝΑ. Το ενδιαφέρον είναι πως οι δήμοι εισπράττουν κανονικά τα δημοτικά τέλη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και γι' αυτό τις τελευταίες ημέρες καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να αποδίδει η τελευταία στον ΕΣΚΝΑ τμήμα έστω των οφειλών τους.

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *