Σε αναζήτηση νέου σκιάχτρου για τους ιθαγενείς

Τώρα λοιπόν που παίρνουμε το ΟΚ για την 6η δόση (από τους Ευρωπαίους γιατί το ΔΝΤ δεν το έχει δώσει…), ποιο σκιάχτρο θα αρχίσει να κουνάει η κυβέρνηση και η παραπαίουσα πολιτική μας τάξη ώστε να παραμείνουν σε διαρκή φόβο οι πολίτες; Εχετε την εντύπωση πως θα αλλάξει το μοντέλο διακυβέρνησης το οποίο βασίζεται «στη μάταιη ανησυχία για κάτι που δεν μπορεί να αποφευχθεί ή πιθανώς δεν πρόκειται να συμβεί»; Οι περισσότεροι στοιχηματίζουν το ακριβώς αντίθετο: Αν τελικώς συναινέσει και το ΔΝΤ, οι πολιτικοί μας πρέπει να ανακαλύψουν κάποιο άλλο φόβητρο προκειμένου να μην πουν την αλήθεια, να μην κάνουν αυτό που πρέπει και να μην ταρακουνήσουν την εκλογική τους πελατεία. Και ας χάνονται κατά χιλιάδες οι θέσεις εργασίας και ας βουλιάζει συνεχώς η αγορά και ας σβήνει η ελπίδα ακόμα και απ’ τους αθεράπευτα αισιόδοξους.

Κατά μαγικό τρόπο, κάθε φορά που κλείνει το μέτωπο της δόσης, η κουβέντα μετατοπίζεται είτε στην επόμενη, είτε σε κάποιον άλλο μπαμπούλα ώστε να αποφευχθεί η συζήτηση για την ουσία και – κυρίως – να μην εργαστούν οι κυβερνώντες πάνω  στα πραγματικά προβλήματα. Σύντομα, η παρούσα Βουλή θα βρεθεί στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες: Οχι μόνο γιατί κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια να γυρίσει τη χώρα αρκετές δεκαετίες πίσω. Κυρίως γιατί ψήφισε περίπου 220 νομοσχέδια, χωρίς να εφαρμόσει τα περισσότερα εξ’ αυτών!

Ομως, οι χιλιάδες σελίδες των νομοσχεδίων δύσκολα μπορούν πλέον να κρύψουν την πραγματικότητα: Η Ελλάδα που θα παραδώσουν οι υπουργοί, καθώς σύντομα τελειώνει πρόωρα η θητεία τους, δεν θα έχει κερδίσει ούτε έναν πόντο στην σκληρή παγκόσμια κλίματα της ανάπτυξης. Μπορεί να μην το γνωρίζουν οι κυβερνώντες, αλλά οι αλλαγές δε γίνονται με νόμους των 300 σελίδων που συνοδεύονται από δύο ντουζίνες υπουργικών αποφάσεων και μια ντουλάπα εγκυκλίων. Πρέπει και κάποιος να τους εφαρμόσει και αυτοί δε θέλουν!

Οσο εμείς βλέπαμε στους τηλεοπτικούς δέκτες τη χορωδία της έκτης δόσης, οι κυβερνώντες συνέχιζαν να βολεύουν φίλους και συμβούλους, να μαγειρεύουν τον προϋπολογισμό, να δανείζονται για να πληρώσουν τον κομματικό στρατό και να θολώνουν τα νερά. Κυρίως να μυξοκλαίνε για τους κακούς δανειστές – τοκογλύφους που μας πιέζουν όταν όλοι γνωρίζουν πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή που προσέτρεξε στις αγκάλες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Επειδή δεν είχε το πολιτικό θάρρος να αντιμετωπίσει την κρίση και νωρίτερα είχε υποκλέψει την εξουσία με το «υπάρχουν εκατομμύρια, δισεκατομμύρια, τρισεκατομμύρια» του Γ. Παπανδρέου.

Ταυτόχρονα, η μακρά προεκλογική περίοδος ταιριάζει κουτί σε αυτούς που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Μέχρι τότε θα έχει προχωρήσει και η εφεδρεία (πολύ φασαρία για όφελος μόλις 300 – 350 εκατ. ευρώ), θα έχει ψηφιστεί το νέο μνημόνιο και θα πορευόμαστε εν μέσω νέων φόρων, νέων έκτακτων εισφορών και νέων αυξήσεων στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, μέχρι την επόμενη κυβέρνηση. Ποιος χρειάζεται σχέδιο ανάπτυξης; Το πολύ – πολύ να φτιάξουμε μια τριμελή επιτροπή από πέντε εφοριακούς ώστε να μην αδικηθούν όσοι καλούνται να πληρώσουν έκτακτη εισφορά ακινήτων, με βάση τα «πέτσινα» στοιχεία των αντικειμενικών αξιών και των δήμων.

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *