Πως θα σώσουμε τη γερμανική βιομηχανία φωτοβολταϊκών

     Πίσω από τις συνήθεις βαρύγδουπες πρωθυπουργικές εξαγγελίες περί “πράσινης ανάπτυξης” και τους σχεδόν εβδομαδιαίους εναγκαλισμούς του υπουργού Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοίδη με τους Γερμανούς, οι οποίοι δηλώνουν πως θέλουν να μας σώσουν μέσω επενδύσεων σε φωτοβολταικά πάρκα, κρύβονται δύο αλήθειες που η κυβέρνηση αποφεύγει να ομολογήσει. Πρώτον, πως μέσω της Ελλάδας οι Γερμανοί παίζουν ένα από τα τελευταία τους χαρτιά για τη διάσωση της παραπαίουσας βιομηχανίας παραγωγής φωτοβολταίκών. Δεύτερον, πως η “πράσινη ανάπτυξη” χρειάζεται σχέδιο το οποίο δε διαθέτει η παρούσα κυβέρνηση.

Προκειμένου να διαπιστώσει κάποιος πως οι διακηρύξεις για την “πράσινη ανάπτυξη” είναι οι  γνωστές φωτοβολίδες αρκεί να ρίξει μια ματιά στην εξέλιξη των αιολικών πάρκων. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία (EWEA-Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αιολικής Ενέργειας), το 2009 λειτούργησαν στην Ελλάδα νέα αιολικά πάρκα ισχύος 102 MW. Το 2010 η συνολική ισχύς των νέων αιολικών έφτασε τα 123 MW. Η εικόνα του 2011 είναι σαφώς καλύτερη, αλλά σε γενικές γραμμές η κυβέρνηση εξαγγέλει εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, όχι επενδύσεις. Πανηγυρίζουν για την πρώτη άδεια όταν απαιτούνται άλλες πέντε προκειμένου να προχωρήσει μια επένδυση.

Η “πράσινη επανάσταση” δεν έγινε γιατί εξαιτίας του χαοτικού ανοίγματος της ελληνικής αγοράς ενέργειας (όταν οι κυβερνήσεις Σημίτη μοίραζαν χιλιάδες άδειες για αιολικά και μιλούσαν για “νέο Σχέδιο Μάρσαλ στην ενέργεια”) η Ελλάδα έχασε πολύτιμο χρόνο. Η πιστωτική ασφυξία της τελευταίας διετίας έδωσε τη χαριστική βολή στους υγιείς “παίκτες” οι οποίοι αδυνατούν να βρουν χρηματοδότηση για τις επενδύσεις τους.

Επίσης, αυτό που γνωρίζουν οι Γερμανοί και κάνει πως δεν καταλαβαίνει η κυβέρνηση είναι ότι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) δύο στις τρεις θέσεις εργασίας δημιουργούνται στην παραγωγή των φωτοβολταϊκών ή των ανεμογεννητριών. Δηλαδή μια χώρα έχει περισσότερα οφέλη όταν παράγει τον εξοπλισμό και όχι όταν απλώς λειτουργεί αιολικά ή φωτοβολταϊκά.

Οι Γερμανοί κάποτε ήταν απόλυτοι κυρίαρχοι στα φωτοβολταϊκά συστήματα διεθνώς, αλλά τον τελευταίο χρόνο αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Ολόκληρη η παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών αναδιατάσσεται με χρεοκοπίες και τις περισσότερες μετοχές να εμφανίζουν απώλειες περί το 80%. Η Q-Cells, ο γερμανικός όμιλος που κάποτε είχε την πρώτη θέση διεθνώς, βρίσκεται προ της χρεοκοπίας και αναζητεί χρηματοδότηση. Η επίσης γερμανική Solon SEανακοίνωσε προ ημερών πως θα απολύσει το 15% του προσωπικού, ενώ η Solar Millenium AGψάχνει επενδυτή για το 25% ώστε να εξασφαλίσει κεφάλαια. Η Roth & Rau πωλήθηκεβεβιασμένα στην ελβετική Meyer Burger Technology AG στις αρχές Απριλίου μετά από μια τεράστια βουτιά στις πωλήσεις.

Να γιατί οι Γερμανοί θέλουν να προχωρήσει η μεγάλη επένδυση για τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα. Ψάχνουν απεγνωσμένα νέες αγορές γιατί οι γερμανικοί κολοσσοί των φωτοβολταϊκών παραπαίουν. Η “παρθένα” ελληνική αγορά παρέχει αυτή τη δυνατότητα καθώς η τοπική παραγωγή συστημάτων για ΑΠΕ είναι αμελητέα σε σχέση με τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν αν υλοποιηθεί το σχέδιο για πάρκο – μαμούθ. Οι υπουργοί, που πανηγυρίζουν προκαταβολικά για τις γερμανικές επενδύσεις, ας έχουν στο μυαλό τους και τη συγκεκριμένη παράμετρο όταν οι Γερμανοί τους ζητούν να “δώσουν ήλιο” για να σώσουν την Ελλάδα απ’ τη χρεοκοπία. Τουλάχιστον, ας πωλήσουμε ακριβά το τομάρι μας!

Please follow and like us:

Μια σκέψη στο “Πως θα σώσουμε τη γερμανική βιομηχανία φωτοβολταϊκών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *