Που θα βρούμε τα λεφτά για την ανάπτυξη; Μην περίμενετε από τις τράπεζες!

Η μαγική λέξη «ανάπτυξη» βρίσκεται σχεδόν σε κάθε μία από τις γενικόλογες προτάσεις με τις οποίες εξακολουθούν να μας στολίζουν οι πολιτικοί της Γηραιάς Ηπείρου. Η κριτική για το μνημόνιο, είτε γίνεται από τα δεξιά, είτε από τα αριστερά, συγκλίνει σε ένα σημείο το οποίο είχαν επισημάνει από την πρώτη στιγμή αρκετοί αναλυτές: Δεν περιέχει επαρκείς προβλέψεις και μέτρα «για την ανάπτυξη».

Το ευχάριστο, λοιπόν, είναι πως έπειτα από δυόμισι χρόνια οι πάντες συμφωνούν πως χρειάζονται μέτρα και κεφάλαια για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Το δυσάρεστο είναι πως δεν έχουν συμφωνήσει ούτε για το πόσα κεφάλαια απαιτούνται, ούτε για το από που θα βρεθούν. Ακόμα πιο δυσάρεστο είναι το γεγονός πως κάποιοι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο πιστεύουν πως θα καταφέρουν να αναστήσουν με ψίχουλα το βυθιζόμενο ευρωπαϊκό Νότο και πως θα υπάρξει «σημαντική συμβολή του ιδιωτικού τομέα»! «Θα μοχλεύσουμε», λένε, «μερικά εκατομμυριάκια του ΕΣΠΑ και θα τα κάνουμε δισεκατομμύρια μέσω του τραπεζικού συστήματος».

Η πικρή αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες του Νότου δεν υπάρχει πλέον η τραπεζική χρηματοδότηση την οποία επικαλούνται οι κάποιοι μαθητευόμενοι μάγοι της Κομισιόν. Δεν υπάρχει η δυνατότητα δανεισμού, όχι μόνο για τις μικρές, αλλά και για πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης ακόμα και υγιείς εταιρείες π.χ. γιατί δεν έχουν κεφάλαια κίνησης. Οι τοπικές τράπεζες είναι εδώ και μήνες «ζωντανές – νεκρές», ζουν από τη βοήθεια του Ευρωσυστήματος και αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν ακόμα και τις πλέον αποδοτικές επενδύσεις.

Οσοι επεξεργάζονται και προτείνουν διάφορα «πακέτα βοήθειας» παραλείπουν να αναφέρουν δύο πράγματα: Πρώτον, πως η καταστροφή του παραγωγικού ιστού στην Ελλάδα είναι τέτοια που δεν επαρκούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ (περί τα 14 δισ. ευρώ) τα οποία υποτίθεται πως θα μας λύσουν όλα τα προβλήματα. Επιπλέον, για να υπάρξει άμεσο αντίκτυπο από το ΕΣΠΑ, πρέπει να ανακατανεμηθούν τα κονδύλια, σε μεγαλύτερες και ουσιαστικότερες παρεμβάσεις, με μετρήσιμο αποτέλεσμα για την οικονομία. Δεύτερον, η αδυναμία δανεισμού του ιδιωτικού τομέα (όχι μόνο στην Ελλάδα) οδηγεί στο συμπέρασμα πως μόνο το δημόσιο μπορεί να προχωρήσει μεγάλες παρεμβάσεις (π.χ. πρόγραμμα «Ηλιος») που θα αναστήσουν την οικονομία.

Η εποχή του φθηνού δανεισμού τελείωσε, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, έστω και αν το ξεχνούν όσοι πολιτεύονται με τα εγχειρίδια της προηγούμενης δεκαετίας. Η αδυναμία των υπευθύνων να το συνειδητοποιήσουν είναι αυτή που οδήγησε στην αναιμική ανάπτυξη από το 2007 και πιέζει τώρα ακόμα και την κραταιά Γερμανία. Οι νέες μεγάλες επενδύσεις, που θα ανατρέψουν τη σημερινή κατηφόρα, δεν θα γίνουν από τον ιδιωτικό τομέα και ας δυσαρεστούνται όσοι φοβούνται το «νέο κρατισμό». Οι μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις των τελευταίων ετών υλοποιήθηκαν μέσω της συνεχούς επέκτασης των δανεικών κεφαλαίων τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν. Δεν έγιναν με τα «παρκαρισμένα» κεφάλαια των φορολογικών παραδείσων που δήθεν θα ξετρυπώσουν οι εγχώριοι πολιτευτές, ούτε με τις καταθέσεις που ανακάλυψε στις ελληνικές τράπεζες ο κ. Δημ. Στρατούλης του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κρατικό χρήμα (τα δολάρια που τυπώνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα) στηρίζει την τελευταία τετραετία την αμερικανική οικονομία και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να την αιμοδοτεί. Σύντομα θα το καταλάβουν και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Οσοι ανατριχιάζουν με αυτό το ενδεχόμενο καλό είναι να προσαρμοστούν. Αντί να ξορκίζουν το κακό, θα μπορούσαν να συνεισφέρουν με ιδέες για το πως θα αποδόσουν οι επενδύσεις με κρατικό χρήμα. Για να μην σπαταλάμε δισεκατομμύρια ενισχύοντας την κατανάλωση, κάποιοι πρέπει να φτιάξουν έναν κατάλογο με επενδύσεις που έχουν καλές αποδόσεις, άμεσο αντίκτυπο στην τοπική / εθνική οικονομία και μακροπρόθεσμα οφέλη. Ειδικά η Ελλάδα, θα χρειαστεί και μηχανισμούς που θα αποτρέπουν τη μετατροπή των κρατικών επενδύσεων σε εργαλείο γρήγορου πλουτισμού κομματικών παραγόντων και της εκλογικής τους πελατείας.

Please follow and like us:

Μια σκέψη στο “Που θα βρούμε τα λεφτά για την ανάπτυξη; Μην περίμενετε από τις τράπεζες!”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *