Περί επενδύσεων και συμβολισμών

«Μας ζητάτε να έρθουμε για επενδύσεις και όταν φτάνουμε στην Ελλάδα βλέπουμε τους Ελληνες επιχειρηματίες στα σύνορα να φεύγουν» είχε δηλώσει πριν από λίγες εβδομάδες ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων Χανς Πέτερ Κάιτελ. Τόσο ο κ. Κάιτελ, όσο και ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν επισημάνει τους τελευταίους μήνες πως ουδείς ισχυρός Ελληνας επιχειρηματίας ανακοίνωσε μια σημαντική επένδυση στη χώρα του.

Μια τέτοια πρωτοβουλία, με τεράστιο συμβολισμό, θα αποτελούσε οδηγό και για τους ξένους επενδυτές, σε μια περίοδο που η Ελλάδα αδυνατεί να προσελκύσει διεθνή κεφάλαια και ο ρυθμός αποβιομηχάνισης αυξάνεται όταν όλοι εμφανίζονται να δηλώνουν πως επιθυμούν τη στροφή σε οικονομία εξαγωγών. Μάλιστα, η στάση ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων που επί δεκαετίες επωφελούνταν από τις προνομιακές τους σχέσεις με το βυθιζόμενο πολιτικό σύστημα, συμβάλλει στο να κλείνουν πιο ερμητικά οι πόρτες στους επίμονους ξένους επενδυτές.

Ορισμένοι εκ των ισχυρών ελληνικών ομίλων εμφανίζονται να συμμετέχουν σε «πατριωτικές διαφημιστικές πρωτοβουλίες» όπως το «Δώστε στην Ελλάδα Μία Ευκαιρία» («Give Greece a Chance»), αλλά περιορίζονται στα λόγια. «Μάλλον θέλουν να προσελκύσουν ξένους επενδυτές προκειμένου να πωλήσουν την όποια δραστηριότητα έχουν διατηρήσει στην Ελλάδα» λένε κάποιοι που βλέπουν με επιφύλαξη να παρελαύνουν από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία όμιλοι που καρπώθηκαν δισεκατομμύρια από τα δανεικά που έπαιρνε τόσα χρόνια το ελληνικό δημόσιο.

Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι ζητούν από τους διεθνείς επενδυτές να «δώσουν μια ευκαιρία» στη χώρα τους, αλλά οι ίδιοι αποεπενδύουν, απολύουν δεκάδες εργαζόμενους. Κυρίως δεν δείχνουν το δρόμο με μια μεγάλη επένδυση που θα αποδείκνυε πως υπάρχουν κάποιοι που εμπιστεύονται το μέλλον της Ελλάδας. Αντιθέτως, οι ευρωπαίοι βλέπουν τον υπουργό Οικονομικών Ευαγγ. Βενιζέλο να εκλιπαρεί από τηλεόρασεως ώστε να έρθουν πίσω τα δεκάδες δισ. ευρώ που πήγαν στο εξωτερικό ή στα μπαούλα.

Τα στοιχεία από πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Μελετών (ΙΟΒΕ) είναι ενδεικτικά: «Οι πρώτες προβλέψεις κάνουν λόγο για μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας στη μεταποίηση το 2012 κατά 5,6%» αναφέρει η έκθεση. Το ινστιτούτο του ΣΕΒ προσθέτει πως «τα περιθώρια προσδοκιών ανάπτυξης της επενδυτικής δραστηριότητας είναι άλλωστε εξαιρετικά στενά».

Μια εικόνα για την συνεχή βουτιά της ελληνικής βιομηχανίας δείχνουν και πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας: Την τελευταία τριετία (2009 – 2011) χάθηκαν 145.600 θέσεις εργασίας στη βιομηχανία, με την ανεργία στο συγκεκριμένο κλάδο να αυξάνεται ταχύτερα από όλους τους τομείς της οικονομίας. Ο όγκος παραγωγής της βιομηχανίας που παρουσίαζε, έστω μικρή, άνοδο την περίοδο μέχρι το 2007, συρρικνώθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Κατέγραψε πτώση 10,8% το 2008, μικρή άνοδο 0,3% το 2009 και νέα πτώση 6,1% το 2010. Η κάμψη συνεχίστηκε για ολόκληρο το 2011 με τη Στατιστική Υπηρεσία να καταγράφει -9,9% στο πρώτο τρίμηνο, -12,2% στο δεύτερο και -10% στο τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Αυτό που βλέπει ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων είναι εταιρείες – σύμβολα της ελληνικής βιομηχανίας να περιορίζουν την παραγωγή τους στην Ελλάδα. Η Coca Cola 3E, για παράδειγμα, ανακοίνωσε προ ημερών πως κλείνει γραμμές παραγωγής σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Η Chipita, του Σπ. Θεοδωρόπουλου και των Αράβων της Olayan, που αυτές τις ημέρες απέλυσε περί τους 40 εργαζόμενους, θα μπορούσε να αυξήσει τις θέσεις εργασίας.

Ομιλοι που επωφελήθηκαν από τα δισεκατομμύρια για δημόσια έργα και κρατικές προμήθειες θα μπορούσαν να επιστρέψουν μέσω επενδύσεων ένα τμήμα των δανεικών με τα οποία τους πλήρωνε επί χρόνια το ελληνικό δημόσιο. Κάποιοι εξ’ αυτών, φροντίζουν μάλιστα να «κρατικοποιήσουν» ζημιογόνες μονάδες που δημιούργησαν, με κρατικές επιδοτήσεις την περίοδο της ευφορίας. Τα κέρδη ήταν ιδιωτικά, οι ζημιές στέλνονται συστημένες στους φορολογούμενους.

Το επιχείρημα σύμφωνα με το οποίο οι τράπεζες δε μπορούν για ρυθμιστικούς λόγους να δανείσουν τις επιχειρήσεις είναι γνωστό. Οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών θα μπορούσαν, όμως να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να χρηματοδοτήσουν με δικά τους κεφάλαια επενδύσεις συμβολικού χαρακτήρα ώστε να συμβάλλουν στη βελτίωση του κλίματος. Αρκετοί εξ’ αυτών έχουν εξάλλου και παράλληλες δραστηριότητες, μικρές ή μεγάλες, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν αυτή την περίοδο. Ορισμένοι θεωρούν πως και ο ΣΕΒ, αντί να διαπιστώνει μέσω του ΙΟΒΕ την επιταχυνόμενη διαδικασία αποβιομηχάνισης της χώρας, μπορεί να κινητοποιήσει κάποια από τα μέλη του. Για να δείξουν στους κοινοτικούς μας εταίρους, από τους οποίους ζητούν να μας εμπιστευτούν, πως και οι Ελληνες επιχειρηματίες εμπιστεύονται τις προοπτικές της πατρίδας τους.

Please follow and like us:

6 σκέψεις σχετικά με το “Περί επενδύσεων και συμβολισμών”

  1. Ας μην απορούν οι Γερμανοί γι’ αυτά τα μέσα έξω. Και αυτοί κάνουν τα ίδια. Φεύγουν από την Γερμανία για να επενδύσουν σε χώρες χαμηλού κόστους όπως η Κίνα ή τα Βαλκάνια. Διαμαρτύρονται σήμερα απλά γιατί τα μεροκάματα στην Ελλάδα δεν είναι τόσο χαμηλά όσο θέλουν. Το μόνο που ενδιαφέρει, Ελληνες και Γερμανούς, επιχειρηματίες είναι το όσο δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος από την επένδυσή τους. Και τα κέρδη αυτά πάνε στην τσέπη τους. Μόλις ολοκληρωθεί η ενθυλάκωση των κερδών οι επιχειρηματίες αποεπενδύουν και πάνε είτε σε άλλες φθηνές χώρες είτε σε άλλες περιοχές της ίδιας χώρας αφήνοντας πίσω έρημο.

  2. Πλήθος ρεπορτάζ τα τελευταία χρόνια δείχνουν πως η γερμανική βιομηχανία δεν φεύγει από τη χώρα. Ενισχύει την παρουσία της σε άλλες αγορές, αλλά δεν «ξηλώνει” γραμμές παραγωγής από τη Γερμανία. Το αντίθετο, μάλιστα. Επωφελήθηκε από την ταχεία ανάπτυξη της Κίνας προκειμένου να ενισχύσει την παραγωγή μηχανών, κλπ για τα κινέζικα εργοστάσια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *