Περί ελληνικών προϊόντων και πολυεθνικών (έκδοση 2.0)

Με αφορμή τη συζήτηση που είχε ξεκινήσει προ εβδομάδων με τις «Ιστορίες Εξαγωγών” για τα ελληνικά προϊόντα και την επιστολή που έστειλε ο μηχανικός κ. Στρατάκης, ένας ακόμα επαγγελματίας καταθέτει τη δική του άποψη. Κατά σύμπτωση, σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοϊδης, λίγο μετά τη δήλωση σύμφωνα με την οποία θα διεκδικήσει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, εξήγγειλε και ειδικό σήμα ελληνικών προϊόντων. Η ιδέα δεν είναι κακή, αλλά, όπως έγραφε και ο κ. Στρατάκης, πρέπει να αποφύγουμε τις υπερβολές. Διαβάστε τι γράφει ο άνεργος λογιστής Θανάσης Ποντίκης.

 

κύριε Κόλλια,

 
ακολουθώντας το παράδειγμα του Ν. Στρατακη, ειπα και εγώ να γράψω λίγες γραμμές με την ελπίδα  οτι μπορείτε να τις φιλοξενήσετε

ευχαριστώ

Θανάσης Ποντίκης

άνεργος λογιστήςΠώς ακουμε οι άνεργοι τα συνθηματα για τα ελληνικα προϊόντα.  

Συνεχίζω να παίρνω κάποια emails που μου λενε να αγοράζω μονο ελληνικά προϊόντα. Δεν μενω στα λάθη που έχουν, καθώς οι συντάκτες τους δεν γνωρίζουν οτι αρκετές απο τις εταιρείες που αναφέρουν έχουν ήδη πουληθεί σε ξένες. ΟΙ έλληνες ιδιοκτήτες τους εκαναν την επιλογή να πουλήσουν τις βιομηχανίες τους και να γίνουν εισοδηματίες, γιατι έτσι έβγαζαν μεγαλύτερα κέρδη απο τους τόκους και τις τοποθετήσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα.
Δεν ειναι τυχαίο που πριν λιγο καιρό οι Γερμανοί βιομήχανοι έκαναν δημόσια δήλωση που ζητουσαν απο τους ελληνες επιχειρηματίες να επιστρέψουν τα χρήματα που είχαν στο εξωτερικό για να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Αυτά όμως ειναι ζητήματα υψηλής πολιτικής. Πιο πολύ με ενδιαφέρει να μεταφέρω, αυτο που σημείωνε και ο Ν. Στρατάκης. Τα συναισθήματα καποιων πρώην εργαζομένων και νυν ανέργων όπως εγώ. Μιλώ με αρκετούς απο το κύκλο μου. Είμαστε γύρω στα 45 και δεν ξέρουμε πότε θα βρουμε ξανά δουλειά.

Το επόμενο χτύπημα στην απασχόληση

Αυτοι που γράφουν τις λίστες με τα ‘ελληνικά προϊόντα’ είναι ή άσχετοι ή βαλτοί…  Αν ήθελαν να κάνουν καλο, θα είχαν μάθει οτι οι περισσότερες ελληνικές βιομηχανίες έχουν πουληθεί σε ξένους. Δεν θελω να πιάσω την ιστορία γιατι εμένα τώρα με καίει να πιάσω δουλειά.
ΟΙ άνεργοι γνωστοι μου και εγώ εχουμε σα μεγαλύτερη ελπίδα να πιάσουμε δουλειά σε κάποια σχετικά μεγαλη εταιρεία, που ειναι οργανωμένη και τηρεί τους εργατικούς νόμους. Ο Ν. Στρατάκης έκανε μια περιγραφή για το τι συμβαίνει σε πολλές μεσαίες ελληνικές.
Οι περισσότερες απο τις σχετικά μεγαλες εταιρείες ειναι ξένες. Πολλές απο αυτές έχουν ένα μέρος της παραγωγής στην Ελλάδα. Το επόμενο μεγαλο χτύπημα θα ειναι αν κάποιες απο αυτές, επειδή γίνονται καμπάνιες κατά των ξένων βιομηχανιών ή και γιατι μεώνεται σημαντικά η ζήτηση, τα μαζεψουν και φύγουν.
Θα είναι ένα μεγαλο χτύπημα για την απασχόληση γιατι θα χαθουν θέσεις εργασίας που δεν πρόκειται να ξαναδημιουργηθουν ποτέ.
Οι πολιτικοι δημιουργουν ελπίδες οτι με τις επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ θα γίνουν καινούργιες εταιρείες. Ας αφήσουμε το οτι εχουν παγώσει ολα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ παρά τις συνεχείς υποσχέσεις που δίνει ο υπουργός κ. Χρυσοχοϊδης. Τα τελευταία χρόνια οι κρατικές επιδοτήσεις δοθηκαν με τη σέσουλα για να γίνουν κομμωτήρια και καφετέριες. Τι απασχολήση δημιουργουν τετοιες επιχειρήσεις και ποσο συνεπείς ειναι με την εφορία, αυτο το ξέρουμε ολοι.
Επειδή ολα αυτα τα δημοσιεύματα που βγαίνουν στο Ιντερνετ ειναι ανώνυμα ή γράφονται απο κάποιους με ψευδώνυμα, εγώ βάζω με το μυαλο μου οτι αυτοι που τα γραφουν ειναι κάποιοι αργομισθοι  ή ορισμενοι που λειτουργουν 2-3 μηνες το καλοκαιρι μπαρ σε τουριστικές περιοχές, που συνηθίζουν να έχουν κακές σχέσεις με την εργασία, την εφορία , αλλά και τους ανασφαλιστους εργαζόμενους που απασχολούν στην ‘επιχείρησή’ τους.
Βέβαια στο μυαλο που πηγαίνει οτι μπορει κάτι τέτοια να τα γράφουν επαγγελματίες που αβαντάρουν κάποια εταιρεία σε βάρος κάποιας άλλης. Η καταγγελία των ‘ξένων’ ήταν πάντοτε ένα καλο αποκούμπι για την εύκολη προπαγάνδα.


Αυτο που κρύβουμε για τους ξένους

Ενας απο τη παρέα μας των ανέργων, ο Μίλτος , ειναι ένας πρώην εργαζόμενος σε τουριστική επιχείρηση. Ευσυνείδητος με πτυχία και προσόντα. Το αφεντικό της επιχείρησης που δούλευε ειναι έλληνας, που επιδίδεται σε επίδειξη του προσωπικου του πλούτου. Η τουριστική του εταιρεία ειναι καταχρεωμένη οπως όλος αυτος ο κλάδος, που στηρίχτηκε σε αφθονες επιδοτήσεις και δάνεια που δεν τα γύρισαν ποτέ. Ειναι αντεθνικό μίασμα ο Μιλτος, που προβλέπει οτι πολλές ελληνικές υπερχρεωμένες τουριστικές επιχειρήσεις, αργα ή γρήγορα θα περάσουν σε ξένους; Ειναι αμαρτία που περιμένει οτι μια τέτοια αλλαγή θα του δώσει μια καλύτερη ευκαιρία να βρει δουλειά με βαση τα προσόντα του και οχι με το πόσο ξεσκονίζει το αφεντικό ή πόσο κάνει σκόντο στα εργατικά του δικαιώματα;
Η Αθανασία, μια αλλη της συντροφιάς μας, ηξερε τι γινόταν στο ‘Πετζετάκι’ απο τις αρχές της δεκαετίας του ‘ 90. Μετά η μετοχή της εταιρείας έγινε τουρμπο το 1999, αλλά εσωτερικά η επιχείρηση πηγαινε απο το κακο στο χειρότερο. Να της κόψουμε τη γλώσσα της Αθανασίας που λεει οτι θα ήταν καλύτερα να ειχαν αγοράσει ξενοι το ‘Πετζετάκι’ απο το ‘ 95; Μπορει να ειχε σωθει, να ειχαν ακομα τη δουλειά τους 1.000 ατομα, να συνεχιζε τις εξαγωγές ενα ελληνικό εργοστάσιο που ειχε παγκόσμια πατέντα απο το 1970 και να πλήρωνε κανονικα τους φόρους.

Οταν πηγαίνω στο σούπερ-μάρκετ


Οταν πηγαίνω στο σούπερ-μάρκετ ή στο εστιατόριο ή ακόμα και στο περίπτερο , αυτο που κυτάζω ειναι να διαλέγω προΪόντα που εχουν καλή ποιότητα και σωστή τιμή. Μαζί με αυτα, προσέχω ώστε να παράγονται απο εργοστάσια που λειτουργουν στην Ελλάδα. Δεν πεφτω στη παγίδα, να ψάχνω μερες-νύχτες τι εθνικοτητας ειναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που παραγει το προϊόν.
Η κρίση σκοτεινιάζει το μυαλο και δίνει χώρο σε ‘εθνικές ρητορείες’. Να μη φτάσουμε στο σημείο να διώξουμε ξένους επενδυτες που θα θελουν να αγοράσουν ένα ξενοδοχείο που το φαλήρισε ‘ελληνας’ ή καποιους που θελουν να τυποποιήσουν ελληνικά προϊόντα. Οταν είχαμε τη πολυτέλεια να κάνουμε τέτοιες επιλογές, είδαμε τι κάναμε… Τώρα λοιπον ψυχραιμία για να μη φύγουν και εκείνες οι  εταιρείες που τηρουν τους εργατικους νομους, δεν θα τις δουμε στις λίστες των φοροφυγάδων, ούτε θα τα μαζεψουν στη πρώτη ευκαιρία

Please follow and like us:

Μια σκέψη στο “Περί ελληνικών προϊόντων και πολυεθνικών (έκδοση 2.0)”

  1. Πολύ καλό άρθρο, ισως να είναι προτιμότερο να ψάξουμε τι εννούμε λέγοντας ελληνικό προιόν, είδαμε και βλέπουμε ποιοί επενδύουν και πότε. Το σημαντικότερο, για εμένα, είναι να προσέξουμε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας που υπάρχουν στηρίζοντας προιόντα και εταιρείες που επενδύουν και δεν εκμεταλεύονται τους εργαζόμενους τους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *