Ο παράνομος και ο «νόμιμος” πλουτισμός

Σε αρκετές χώρες του πολιτισμένου κόσμου, οι υποθέσεις διαφθοράς πολιτικών ή επιχειρηματιών γίνονται γνωστές τη νύχτα που οι διωκτικές αρχές θα κάνουν έφοδο στα σπίτια, στα γραφεία και στα εξοχικά των εμπλεκομένων. Η έφοδος σημαίνει πως έχουν «δέσει» την υπόθεση και αναζητούν πρόσθετα στοιχεία για τη δράση αυτών που άπλωσαν το χέρι τους στο δημόσιο ταμείο. Στην Ελλάδα ακολουθούμε τον ανάποδο δρόμο: Πρώτα γίνεται διαρροή 20 – 30 ονομάτων (ενίοτε τυχαίων), στη συνέχεια στοχοποιούνται δύο – τρεις συνήθεις ύποπτοι και αφήνεται η υπόθεση να «σέρνεται». Στο μεσοδιάστημα έχουν διαταχθεί και δύο – τρεις «Επείγουσες Προκαταρκτικές Εξετάσεις» ώστε να σιγουρευτούν οι πολίτες πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη το συντομότερο δυνατό. Πέντε – έξι χρόνια μετά, η υπόθεση και η κοινωνία πλημμυρίζει με νέες λίστες, νέες υποθέσεις, οι οποίες φτάνουν μέχρι τους τηλεοπτικούς δέκτες, αλλά ουδέποτε στο ακροατήριο…

Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται σε κάθε σοβαρή υπόθεση διαφθοράς με την οποία ασχολήθηκε η πολιτική μας τάξη τα τελευταία χρόνια. Από τον περίφημο «μαθηματικό τύπο» μέσω του οποίου στήνονταν επί χρόνια οι διαγωνισμοί δημοσίων έργων μέχρι μεγάλες αναθέσεις κρατικών προμηθειών σε άμυνα, σιδηροδρόμους, τυχερά παιχνίδια, κλπ. Τώρα βέβαια είναι στριμωγμένοι καθώς οι δανειστές τους έχουν πάρει χαμπάρι και ζητούν «αίμα». Γι’ αυτό και παίζεται σε συνέχειες το σήριαλ με τις εταιρείες και τα ακίνητα του Ακη Τσοχατζόπουλου (αλήθεια πότε θα πάει στο ακροατήριο αυτή η υπόθεση;), γι’ αυτό και διαβάζουμε κάθε ημέρα για τη «λίστα των 30 πολιτικών», γι’ αυτό και υπάρχουν διαρροές συγκεκριμένων ονομάτων.

Οσοι ασχολούνται αποκλειστικά με το αν ο τάδε ή ο δείνα πολιτικός εμπλέκεται ή όχι σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, κλπ, ξεχνούν πως η πολιτική μας τάξη μπορούσε επί δεκαετίες να πλουτίζει νομίμως! Μέσω διορισμών ολόκληρης της οικογένειας στο δημόσιο, μέσω προκλητικών επιδομάτων (π.χ. για συμμετοχή σε επιτροπές), μέσω της διαπλοκής με τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, μπορούσες μέσα σε 5 – 10 χρόνια να φτιάξεις μια ολόκληρη περιουσία. Αλλοι, που δεν είχαν την τύχη να «τρουπώσουν», χρειάζεται να «οργώνουν» την ελληνική και διεθνή αγορά επί χρόνια για να έχουν τις ίδιες καταθέσεις!

Μαζί με τη στήριξη της Δικαιοσύνης, ώστε να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν τα αρπακτικά, χρειάζονται και οι αλλαγές στη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος προκειμένου να περιοριστεί ο «νόμιμος» πλουτισμός των ημετέρων, σε βάρος του κρατικού ταμείου.

Δημοσιεύθηκε χθες στην "κυριακάτικη δημοκρατία"

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *