Ο Μπαρόζο και το Σχέδιο Μάρσαλ

Με λάθος στοιχεία και άστοχες συγκρίσεις με το αμερικανικό Σχέδιο Μάρσαλ επιχείρησε προχθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ζ. Μπαρόζο να χρυσώσει το χάπι για τους Ελληνες πολίτες. Ο ίδιος ο Μπαρόζο έφτασε μέχρι του σημείου να υποστηρίξει πως η Ε.Ε. δίνει σε κάθε Ελληνα 33.600 ευρώ βοήθειας όταν γνωρίζει πως η συντριπτική πλειοψηφία (τα 240 από τα 380 δισ. «βοήθειας» κατά την Κομισιόν) είναι δάνεια τα οποία θα κληθούν να αποπληρώσουν, με τόκο, οι ανηλεώς φορολογούμενοι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Η συντριπτική πλειοψηφία των τελευταίων δε συμμετείχε στο φαγοπότι των τελευταίων δεκαετιών που οδήγησε στην κατάρρευση της χώρας. Τα υπόλοιπα 100 δισ. αφορούν στο «κούρεμα» των ομολόγων και 40 δισ. είναι η συνδρομή του ΕΣΠΑ και των αγροτικών επιδοτήσεων. που ούτως ή άλλως θα χορηγούνταν στην Ελλάδα.

    Αρκετοί θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την πολιτικάντικη εξαγγελία του κ. Μπαρόζο καθώς εντάσσεται στο προεκλογικό κλίμα στην Ελλάδα. Δύσκολα, όμως, μπορεί να συγχωρέσει κάποιος τις ατυχείς συγκρίσεις που επιχειρεί η Κομισιόν μεταξύ του αμερικανικού Σχεδίου Μάρσαλ και της κοινοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα λαμβάνει 380 δισ. (εξηγήσαμε ήδη πως η πραγματική ενίσχυση είναι μηδέν αφού ούτως ή άλλως θα παίρναμε τα 40 δισ. από τα κοινοτικά ταμεία) ενώ ολόκληρο το Σχέδιο Μάρσαλ την περίοδο 1948 – 1952 ήταν 13 δισ. δολάρια. Ομως, το Σχέδιο Μάρσαλ σε τρέχουσες τιμές θα έφτανε τα 100 δισ. δολάρια. Αν το υπολογίσουμε με βάση το ποσοστό των κονδυλίων επί του ΑΕΠ των ΗΠΑ, σήμερα θα ξεπερνούσε τα 200 δισ. δολάρια.

    Η Κομισιόν υποστηρίζει πως το Σχέδιο Μάρσαλ αντιστοιχούσε στο 2,1% του ΑΕΠ στις χώρες που χρηματοδοτήθηκαν ενώ η «βοήθεια» προς την Ελλάδα αντιστοιχεί στο 177% του ελληνικού ΑΕΠ! Οι σύμβουλοι του κ. Μπαρόζο, που είχαν την ιδέα για τη σύγκριση με το Σχέδιο Μάρσαλ, γνωρίζουν πως οι αριθμοί κρύβουν την αλήθεια. Το 1950, η αμερικανική βοήθεια κάλυψε το 50% του ελληνικού ΑΕΠ όπως αναφέρει ο αδικοχαμένος Βρετανός ιστορικός Τόνι Τζαντ στο βιβλίο του «Postwar: A History of Europe Since 1945». Ευτυχώς, πάντως, ο κ. Μπαρόζο δεν έμαθε πως τότε οι Αμερικάνοι μοίραζαν και μουλάρια γιατί υπήρχε κίνδυνος να γεμίσουν τα πάρκιν της Αθήνας με τα συμπαθή τετράποδα.

    Στις Βρυξέλλες γνωρίζουν, επίσης, πως όταν ο Τζ. Μάρσαλ επέστρεψε, στις 28 Απριλίου του 1947 στις ΗΠΑ, από μια συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών των συμμάχων στη Μόσχα, είχε πλέον καταλάβει πως τα δάνεια δεν θα έσωζαν την οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου που βυθίζονταν. Και το Σχέδιο που ο ίδιος εξήγγειλε σε εκείνη τη διάσημη ομιλία του στις 5 Ιουνίου 1947, κατά την τελετή αποφοίτησης στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ήταν πραγματικά μοναδικό.

    Ο Τζ. Μάρσαλ είχε καταλάβει πως τα δάνεια, που παρουσιάζει σήμερα ως βοήθεια ο κ. Μπαρόζο, δεν θα έλυναν το πρόβλημα της Ευρώπης η οποία είχε περάσει έναν από τους πλέον δύσκολους χειμώνες με τις τοπικές οικονομίες να βυθίζονται συνεχώς. Οι επιπτώσεις από τη διακοπή της αμερικανικής χρηματοδότησης και η συνεχής αύξηση του δανεισμού είχαν οδηγήσει τον Τζ. Μ. Κέινς στην απόφαση να γράψει μια έκθεση προς το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο τον Αύγουστο του 1945 και να προειδοποιεί με «οικονομική Δουνκέρνη». Τα δάνεια δεν ήταν λύση για την ανάπτυξη της Ευρώπης, όπως διαπίστωσαν τότε οι ΗΠΑ που μέσω του Σχεδίου Μάρσαλ έριξαν φρέσκο χρήμα για τη στήριξη της οικονομίας. Ούτε και τώρα φαίνεται πως είναι, αλλά θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να το καταλάβει ο κ. Μπαρόζο.

Δημοσιεύθηκε σήμερα στη «δημοκρατία”

Please follow and like us:

Μια σκέψη στο “Ο Μπαρόζο και το Σχέδιο Μάρσαλ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *