Ο Θόδωρος της Αραβίας

Οι συνήθεις τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου για τις σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και οι υποσχέσεις για βροχή από «πετροδόλαρα» ήταν αντίστοιχες των δισεκατομμυρίων που περίμεναν οι οπαδοί του Ανδρ. Παπανδρέου στη δεκαετία του ’80. Ξεκίνησαν, μάλιστα από το 2009, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον άνθρωπο που οδήγησε την Ελλάδα στη χρεοκοπία.

Γι’ αυτό και λίγοι πήραν στα σοβαρά τη «φούσκα» των τεράστιων επενδύσεων που υποτίθεται πως θα πραγματοποιούσε το Κατάρ, παρά τις κινηματογραφικές σκηνές από την δήθεν τεράστια συμφωνία που υπέγραψε ο Γ. Παπανδρέου το Σεπτέμβριο του 2010 στη Νέα Υόρκη, τα ταξίδια υπουργών όπως ο Χ. Παμπούκης στη Ντόχα και τις δηλώσεις του τύπου «είναι κανονισμένο». Οσα συνέβησαν τα τελευταία 2,5 χρόνια δικαιώνουν όσους υποστηρίζουν πως αν η κυβέρνηση είχε ασχοληθεί με την ουσιαστική προετοιμασία των ιδιωτικοποιήσεων και όχι με τα πανηγύρια στις αραβικές πρωτεύουσες, τώρα θα είχαμε και κάποιες επενδύσεις, ενδεχομένως και από το Κατάρ.

Τώρα όλοι ελπίζουν πως το εμιράτο θα ενδιαφερθεί για την απόκτηση της ΔΕΠΑ για να δικαιωθούν, επιτέλους, όσοι δηλώνουν πως μοχθούν για την προσέλκυση αραβικών κεφαλαίων. Το ενδιαφέρον μπορεί να μην μετατραπεί σε τελική προσφορά, αλλά τουλάχιστον θα πανηγυρίσουμε για μερικές ημέρες. Πάντως, οι Αραβες δε συνηθίζουν να πραγματοποιούν επενδύσεις μέσω διαγωνισμών. Δεν είναι τυχαίο πως μέχρι πριν από ένα χρόνο ο (παραιτηθείς στη συνέχεια) Χ. Παμπούκης δήλωνε πως η επένδυση του Κατάρ στο Ελληνικό θα πραγματοποιηθεί μέσω διακρατικής συμφωνίας. Μετά τον ειδοποίησαν πως – παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Παπανδρέου – η Ελλάδα παραμένει στην Ευρώπη… Και στην Ευρώπη η κρατική περιουσία αξιοποιείται με δημόσιους διαγωνισμούς, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Ο Σεϊχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, του πλουσίου σε φυσικό αέριο εμιράτου, συχνός επισκέπτης της χώρας μας είδε, πάντως, καλόπιστα το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για προσέλκυση ξένων επενδυτών. Χρειάστηκαν, όμως, ελάχιστοι μήνες για να διαπιστώσει πως ακριβώς εννοούν τις επενδύσεις όσοι χειρίζονται τις τύχες της χώρας. Αλλά και ο Σεϊχης έχει τη φήμη του σκληρού διαπραγματευτή που επενδύει μόνο εκεί που βλέπει σίγουρες και γρήγορες αποδόσεις. Μια γεύση από τη στρατηγική της Qatar Investment Authority (QIA), που διαχειρίζεται 85 δισ. δολάρια από τον πλούτο του εμιράτου, πήρε ο Κύπριος πρόεδρος Δημ. Χριστόφιας: Εδώ και τρία χρόνια έχει συμφωνήσει επένδυση του Κατάρ σε ακίνητο στη Λευκωσία, αλλά ακόμα περιμένει.

Λίγες εβδομάδες μετά την πανηγυρική συμφωνία Γ. Παπανδρέου – Αλ Θάνι στη Νέα Υόρκη, η οποία υποτίθεται δέσμευε το Κατάρ για επενδύσεις 5,5 δισ. δολαρίων στην Ελλάδα, ήρθε το ναυάγιο του σχεδίου για κατασκευή τερματικού σταθμού φυσικού αερίου και μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στον Αστακό. Τότε οι πολίτες διαπίστωσαν εμβρόντητοι πως στην πολυδιαφημισμένη επένδυση είχαν εμπλακεί διάφοροι άγνωστοι και αγνώστων προθέσεων. Είχαν την εντύπωση πως με την πολιτική κάλυψη της οικογένειας Παπανδρέου μπορούν να συνδιαλλαγούν με το Κατάρ. Διαπίστωσαν πως ο Σεϊχης επενδύει ενίοτε για πολιτικούς σκοπούς, αλλά μόνο αν βλέπει κέρδος. Αντί να σιωπούν, στην κυβέρνηση είχαν βγάλει τον τότε υπουργό Επικρατείας Χ. Παμπούκη που κατακεραύνωσε το Κατάρ επειδή δήθεν απέσυρε την τελευταία στιγμή το ενδιαφέρον του. Η πραγματικότητα είναι πως το εμιράτο παζάρεψε την τιμή στην οποία θα πωλούσε το φυσικό αέριο και όταν δεν πέτυχε το κατάλληλο τίμημα αποσύρθηκε ευγενικά.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την αποτυχία του Αστακού η κυβέρνηση Παπανδρέου βρήκε μια άλλη αφορμή για φιέστα στο Μέγαρο Μαξίμου, έστω και αν αφορούσε μια καθαρά ιδιωτική επένδυση. Ομως, λίγες ημέρες μετά τη φιέστα είχαμε ένα ακόμα ναυάγιο των επενδυτικών φιλοδοξιών του Κατάρ στην Ελλάδα. Η European Goldfields, που κατείχε τα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική αναζητούσε κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της εξόρυξης και ήλθε σε συμφωνία με το Κατάρ. Μεγαλύτερος μέτοχος της European Goldfields ήταν ο κατασκευαστικός όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ ο οποίος είχε αποκτήσει την άδεια έναντι μόλις 11.000.000 ευρώ προ δεκαετίας. Κατά τη διάρκεια συνάντησης του Γ. Παπανδρέου με τον Σεϊχη Αλ Θάνι στη Γαλλία συμφωνήθηκε να πέσουν οι υπογραφές στο Μαξίμου όπως και συνέβη στις αρχές Οκτωβρίου 2011. Η ιδιωτική συμφωνία πανηγυρίστηκε δεόντως, μολονότι ουδεμία εμπλοκή είχαν τα κυβερνητικά στελέχη που πηγαινοέρχονταν στο Κατάρ. Λίγες ημέρες μετά ο Σεϊχης έμαθε πως ηEuropean Goldfields συμφώνησε να πωληθεί στην καναδική Eldorado Gold με αποτέλεσμα να τιναχθούν στον αέρα τα σχέδια του Κατάρ για το χρυσό της Χαλκιδικής. Εσχάτως λέγεται πως δε μιλάει με τα καλύτερα λόγια για την Ελλάδα και τους παρολίγο συνεταίρους του.

Οσο για το σήριαλ με το Ελληνικό, είμαστε μακριά από την εποχή που το Κατάρ εμφανίζονταν έτοιμο να μας δώσει 5 δισ. στο χέρι! Τώρα οι άνθρωποι του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων λένε πως «ουδέποτε απέσυρε το ενδιαφέρον του», αλλά και πως δεν ήθελαν να έχουν πολλά πάρε – δώσε με το εμιράτο για να μην αποτρέψουν άλλους επενδυτές. Οταν χάσαμε τον κ. Παμπούκη, μπήκε στο κάδρο της Ελληνο-καταριανής φιλίας ο αντιπρόεδρος Θ. Πάγκαλος ο οποίος πετάχθηκε προ ημέρων μέχρι τη Ντόχα. «Κατόπιν ενεργειών του» ενδεχομένως κάποια στιγμή θα γίνει και καμια επένδυση…

Από τη «δημοκρατία της Κυριακής”
Please follow and like us:

Μια σκέψη στο “Ο Θόδωρος της Αραβίας”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *