Οι δηλώσεις του κ. Πάγκαλου και η αγορά ακινήτων

Οι σημερινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεοδ. Πάγκαλου σύμφωνα με τις οποίες θα αναγκαστεί να πωλήσει ένα από τα ακίνητα που κατέχει (και έχει αρκετά…) προκειμένου να πληρώσει την έκτακτη εισφορά επιβεβαιώνει όσους υποστήριζαν πως το χαράτσι θα έχει και θετικές επιπτώσεις στην αγορά real estate. Ετσι θα αυξηθούν οι συναλλαγές και θα ωφεληθούν όσοι ψάχνουν σήμερα σπίτι ή επαγγελματική στέγη. Στριμώχνονται, όμως, όσοι ήθελαν να ζητήσουν μειώσεις ενοικίων.

Εν μέσω των έντονων αντιδράσεων για την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα και τις δηλώσεις της ΠΟΜΙΔΑ (που εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες) για δήμευση περιουσίας, υπάρχουν και κάποιοι που υποστηρίζουν πως το νέο χαράτσι μπορεί να λειτουργήσει θετικά. Κόντρα στη σχολή σύμφωνα με την οποία ένα ακίνητο που παράγει μηδενικό εισόδημα (π.χ. επειδή είναι ξενοίκιαστο) δεν πρέπει να επιβαρυνθεί με το «ασφάλιστρο κινδύνου» (όπως χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευαγγ. Βενιζέλος την εισφορά), ορισμένοι επιμένουν πως μπορεί να ωφελήσει την αγορά ή τουλάχιστον όσους ψάχνουν σπίτι ή επαγγελματική στέγη.

Γιατί; Επειδή αρκετοί ιδιοκτήτες που έχουν σήμερα «παρκάρει» ένα διαμέρισμα ή άλλο ακίνητο (δεν το ενοικιάζουν προσδοκώντας καλύτερες ημέρες…) θα αναγκαστούν τώρα να το βγάλουν στην αγορά προκειμένου να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά. Ακριβώς όπως ο κ. Πάγκαλος γιατί μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε πως δεν θα περιμένει να τον "συλλάβει ο κ. Βενιζέλος"! Για αρκετούς, που σήμερα διατηρούν κλειστά διαμερίσματα, η ενοικίαση, ακόμα και με χαμηλότερη τιμή, θα είναι μονόδρομος ώστε να αυξήσουν το εισόδημά τους και να πληρώσουν την εισφορά. Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθούν οι κινήσεις στην αγορά ακινήτων υποστηρίζει η συγκεκριμένη πλευρά η οποία επισημαίνει πως χιλιάδες διαμερίσματα είναι κλειστά γιατί οι ιδιοκτήτες πιστεύουν πως η κρίση θα κρατήσει ένα – δύο χρόνια και θα τα ενοικιάσουν με τις υψηλές τιμές του παρελθόντος.

Η ρύθμιση του Ευαγγ. Βενιζέλου δεν εξαιρεί, πάντως, αυτούς που έχουν ένα και μοναδικό σπίτι και τους επιβαρύνει σημαντικά σε μια περίοδο κρίσης. Ομως, αυτοί που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία επιβαρύνονται περισσότερο σε μια περίοδο που δύσκολα μπορούν να αποκομίσουν τα εισοδήματα του παρελθόντος από την εκμετάλλευσή της. Συνεπώς η έκτακτη εισφορά μπορεί να λειτουργήσει θετικά, αυξάνοντας την κίνηση στην αγορά ακινήτων και ρίχνοντας περαιτέρω τις τιμές επειδή η διατήρηση της συγκεκριμένης περιουσίας καθίσταται περισσότερο δαπανηρή.

Μάλιστα αρκετοί ιδιοκτήτες που έσπευσαν τις τελευταίες ημέρες να κόψουν το ρεύμα σε κλειστά διαμερίσματα ή εξοχικά βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει πως η έκτακτη εισφορά θα πληρωθεί από όσους είχαν ρεύμα στις 17 Σεπτεμβρίου. Οπότε ακόμα και αν το κόψεις σήμερα ή αύριο πάλι θα πληρώσεις.

Από την άλλη πλευρά, επιβαρύνονται αυτοί οι οποίοι σχεδίαζαν να ζητήσουν μειώσεις ενοικίων από τους ιδιοκτήτες τους, χωρίς να αλλάξουν σπίτι. Τώρα οι ιδιοκτήτες (που ενίοτε θα πληρώσουν ένα και δύο ενοίκια ως έκτακτη εισφορά) δεν θα είναι διατεθειμένοι να κατεβάσουν τις τιμές. Πριν την έκτκατη εισφορά, πολλοί πετύχαιναν μειώσεις τιμών επικαλούμενοι την κρίση. Οταν μάλιστα ένας ιδιοκτήτης γνωρίζει πως ο ενοικιαστής είναι συνεπώς δεν έχει λόγο να τον αλλάξει και θα δέχονταν τη μείωση ενοικίου. Τώρα, μάλλον, θα αρνηθεί επικαλούμενος την τεράστια επιβάρυνση από την έκτακτη εισφορά.

Οι συναλλαγές είναι ελάχιστες με αποτέλεσμα οι ειδικοί του real estate να είναι διστακτικοί όταν πρέπει να μιλήσουν για την πτώση τιμών στις κατοικίες. Υποστηρίζουν πως τα στοιχεία που μιλούν για μικρή πτώση ή συγκράτηση τιμών δεν είναι αληθή. Οι περιορισμένες συναλλαγές πραγματοποιούνται σε τιμές 20% – 30% σε σύγκριση με το 2007, δηλαδή την τελευταία χρονιά της «φούσκας» στα ακίνητα. Τα στελέχη της αγοράς ακινήτων υποστηρίζουν πως το 2011 θα καταγραφεί σημαντική πτώση, η μεγαλύτερη από το 2007, γιατί οι αντοχές περιορίζονται έπειτα από τέσσερα χρόνια πτώσης και δύο χρόνια σοβαρής οικονομικής κρίσης. «Αν στο εξάμηνο η συνολική αγορά κινήθηκε με -5% στο σύνολο του έτους η βουτιά θα είναι διπλάσια» επισημαίνουν.

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *