Μαθήματα λαϊκισμού στο Βερολίνο

Πολλοί ήλπιζαν πως η γερμανική κυβέρνηση, με τις πράξεις της, θα φρόντιζε να περιορίσει τις κραυγές των λαϊκιστών σύμφωνα με τις οποίες ο σκληρά εργαζόμενος και ανελέητα φορολογούμενος Βορράς αιμοδοτεί τους ρέμπελους, φοροφυγάδες και σπάταλους του ευρωπαϊκού Νότου. Δυστυχώς αυτή την εβδομάδα, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, οι Γερμανοί πολιτικοί ανέβασαν σε νέο επίπεδο την ανθελληνική ρητορεία. Ακόμα και δήθεν σοβαρές φωνές στο Βερολίνο έφτασαν μέχρι του σημείου να υποστηρίζουν πως οι Ελληνες πρέπει να υποθηκεύσουν τα σπίτια τους προκειμένου να αποπληρωθεί το δημόσιο χρέος!

Με την ίδια λαϊκίστικη λογική, όταν οι Γερμανοί υπουργοί μιλούν για την ανυστερόβουλη επιθυμία τους να επενδύσουν στο φτωχό Νότο, θα μπορούσαμε να τους υπενθυμίζουμε την τύχη των Χερέρο και των Νάμα. Πρόκειται για δύο φυλές της Αφρικής, στην περιοχή που σήμερα καλύπτει η Ναμίμπια, που κατάλαβαν πως εννοούσε η αυτοκρατορική Γερμανία τη μεταφορά πολιτισμού. Οσοι Χερέρο επέζησαν από τη σφαγή της 11ης Αυγούστου 1904 στη Χαμακάρι, είτε πέθαναν στην γειτονική έρημο από τη δίψα γιατί οι Γερμανοί φύλαγαν τα πηγάδια, είτε «εκκαθαρίστηκαν» από ομάδες εποίκων που δεν διέκριναν μεταξύ ανδρών, γυναικών και παιδιών. Οι ελάχιστοι που επιβίωσαν, έγιναν λίπασμα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, που αποτέλεσαν το μοντέλο για τα αντίστοιχα ναζιστικά.

Κάθε φορά που πιέζεται από το εσωτερικό του κόμματός της ή την αντιπολίτευση, όπως συμβαίνει αυτές τις ημέρες, η καγκελάριος Μέρκελ ξεχνά πως η Γερμανία δεν είναι μόνο μέρος της λύσης, είναι και μέρος του προβλήματος. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, ο πραγματικός μισθός στην Γερμανία υποχώρησε κατά 4%. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν λοιπόν να αγοράζουν την ολοένα και μεγαλύτερη παραγωγή των τοπικών επιχειρήσεων. Ετσι η Γερμανία δάνειζε αφειδώς την Ισπανία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία ή την Ιρλανδία προκειμένου να καταναλώνουν τα προϊόντα της. Στην ουσία, και αυτό φαίνεται από την έκθεση των γερμανικών τραπεζών (έστω και αν εσχάτως «ξεφόρτωσαν» τα ελληνικά ομόλογα) στις προβληματικές χώρες, οι Γερμανοί συνέβαλλαν στη διόγκωση της φούσκας του χρέους. Τώρα δηλώνουν έκπληκτοι.

Οσοι αρέσκονται να παρουσιάζουν τη Γερμανία ως το οικονομικό και κοινωνικό παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ράθυμοι Ελληνες πρέπει να διαβάσουν ένα άρθρο που φιλοξένησε ο Guardian αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στη Γερμανία καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση φτώχειας και διεύρυνση ανισοτήτων μεταξύ των προηγμένων οικονομιών του πλανήτη. Στη Γερμανία δεν υπάρχει κατώτατος μισθός και οι καλές συνθήκες των εργαζομένων στη βιομηχανία (βλέπε BMW και VW), εξαιτίας των ισχυρών συνδικάτων, κρύβουν την δυσάρεστη κατάσταση. Ο Guardian επικαλείται τον Γκέρχαρντ Μπος, τον κορυφαίο ειδικό της Γερμανίας σε θέματα κοινωνικής συνοχής ο οποίος λέει πως πράγματι οι εργάτες των αυτοκινητοβιομηχανιών είναι ευχαριστημένοι, ενώ η Ευρώπη πρέπει να παραδειγματιστεί από το πως οι τράπεζες στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κατά τα άλλα, λέει ο Μπος, «το γερμανικό κοινωνικό μοντέλο είναι σαν ένα ελβετικό τύρι στο οποίο οι τρύπες γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες».

Οι υγιείς δυνάμεις στην Ελλάδα, δηλαδή αυτοί με τους οποίους θέλουν να συνεταιριστούν οι Γερμανοί επενδυτές, θέλουν μια ευρωπαϊκή λύση που θα ζωντανέψει την ελπίδα. Δε χρειάζονται μαθήματα λαϊκισμού από το Βερολίνο. Υπάρχει πληθώρα ντόπιων ειδικών.

Please follow and like us:

Μια σκέψη στο “Μαθήματα λαϊκισμού στο Βερολίνο”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *