ΛΑΡΚΟ: Πως οι πολιτικοί μας κλείνουν ένα ευρωπαϊκό μονοπώλιο

Λίγο πριν το λουκέτο βρίσκεται η ΛΑΡΚΟ, ο μοναδικός παραγωγός νικελίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και 5η παραγωγός στον κόσμο, καθώς στο τέλος του μήνα λήγει η πολυετής σύμβαση που είχε υπογράψει η εταιρεία με το δημόσιο για την εκμετάλλευση της μονάδας στη Λάρυμνα Φθιώτιδας. Η διοίκηση της εταιρείας έσπευσε χθες να ανακοινώσει πως είναι κερδοφόρα, ενώ εμφανίζει λειτουργικές ζημιές και έχει συσσωρευμένες ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων από το 2009 εξαιτίας επενδυτικών αστοχιών των τότε επικεφαλής.

Τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και τα πολιτικά κόμματα εμφανίστηκαν χθες να ανησυχούν για το μέλλον της εταιρείας, ενώ όλοι γνώριζαν πως η σύμβαση λήγει και πως η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προχώρησε στην παράτασή της, μολονότι ανακοίνωσε σχέδιο ιδιωτικοποίησης και προσέλαβε τρεις (3) συμβούλους! Αλλά και η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, υπό τον κ. Κ. Μητρόπουλο, που συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους των περίπου 1.800 εργαζομένων (μόνιμοι και περιστασιακοί) ανακάλυψε με καθυστέρηση πως η σύμβαση του 1976 δεν ανανεώθηκε και πως η εταιρεία δεν πωλείται γιατί ουδείς θα επενδύσει σε ένα «κουφάρι».

Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων ελέγχει σήμερα το 55,19% των μετοχών της ΛΑΡΚΟ ενώ το 33,4% ανήκει στην Εθνική Τράπεζα και το υπόλοιπο 11,4% στη ΔΕΗ. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και η ΓΣΕΕ υποστήριζαν χθες πως το χρονοδιάγραμμα προβλέπει τη μεταβίβαση σε ιδιώτες μέχρι τέλος Ιουνίου. Μια ανακοίνωση του Ταμείου τους προσγείωσε απότομα: Η ΛΑΡΚΟ δε μπορεί να πωληθεί γιατί εκτός από το πρόβλημα με τη σύμβαση και τις συσσωρευμένες ζημιές, έχει ένα ακόμη ζήτημα: Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξετάζει εάν η εταιρεία έχει εισπράξει σημαντικές κρατικές ενισχύσεις τις οποίες οφείλει να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο. Επιπλέον, το Ταμείο δε μπορεί εκ του νόμου να χρηματοδοτεί μια ζημιογόνο εταιρεία.

Ολα δείχνουν πως αν δεν ληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες, η Ελλάδα θα μπει στο βιβλίο Γκίνες ως η χώρα που έβαλε λουκέτο σε ένα πανευρωπαϊκό μονοπώλιο! Εκτός και αν η καθυστέρηση ήταν σκόπιμη, όπως θεωρούν κάποιοι κακεντρεχείς…

Δημοσιεύθηκε σήμερα στη "Δημοκρατία"

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *