Λαθρεμπόριο Καυσίμων: Σιγά μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου!

Η υπόθεση με το μηχανισμό παρακολούθησης της διακίνησης καυσίμων, που οδήγησε στη διώξη του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Γ. Καπελέρη, δείχνει αυτό που όλοι γνωρίζαμε εδώ και δεκαετίες: Το ελληνικό δημόσιο λειτουργούσε και στην συγκεκριμένη περίπτωση στον αυτόματο πιλότο. Μπορεί να χάνει δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από το λαθρεμπόριο καυσίμων, αλλά ουδείς ενδιαφέρθηκε για το πως θα περιοριστεί η δράση των κυκλωμάτων.

    Για τα μάτια του κόσμου, εγκατέστησαν ένα τεχνολογικό σύστημα με στόχο την παρακολούθηση του εμπορίου καυσίμων το οποίο σταδιακά φρόντισαν να παρακάμψουν με νομοθετικές ρυθμίσεις. Εν μέσω της σύγχυσης που δημιουργήθηκε από τις συνεχείς αλλαγές της νομοθεσίας κάποιοι πιάστηκαν στα πράσα. Οι περισσότεροι παραβίασαν τη νομοθεσία γιατί πίστευαν πως για μια ακόμη φορά ουδείς θα τους ενοχλήσει. Κάποιοι επωφελήθηκαν για να συνεχίσουν το λαθρεμπόριο.

    Οταν το θέμα «φούσκωσε» και εκατοντάδες έμποροι καυσίμων εμφανίστηκαν παράνομοι, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών κινήθηκαν με τη γνωστή λογική. Αντί να ξεχωρίσουν τα χλωρά από τα ξερά, να ελέγξουν (όσο μπορούσαν) σε ποιες περιπτώσεις υπήρξε λαθρεμπόριο καυσίμων και σε ποιες η συνήθης αμέλεια κατάθεσης των στοιχείων που προέβλεπε ο νόμος,  ετοίμασαν μια νομοθετική ρύθμιση που αθώωνε τους πάντες! Την προανήγγειλαν, μάλιστα, με έγγραφό τους προς τις ελεγκτικές υπηρεσίες έτσι ώστε οι λαθρέμποροι καυσίμων να είναι σίγουροι και ενδεχομένως να συνεχίσουν ανενόχλητοι τη δράση τους προσδοκώντας σε μια αντίστοιχη μελλοντική ρύθμιση. «Μην επιβάλετε τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος γιατί ετοιμάζεται ρύθμιση» ανέφερε κατ' ουσία η εγκύκλιος που έστειλε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, μέσω του γενικού γραμματέα, στις υπηρεσίες.

    Η Δικαιοσύνη έχει αναλάβει να διερευνήσει τις ευθύνες του Γ. Καπελέρη. Ολοι, όμως, καταλαβαίνουν πως και στην περίπτωση του λαθρεμπορίου καυσίμων η πολυετής ατιμωρησία των δημοσίων λειτουργών (όχι μόνο των πολιτικών, αλλά και των πελατών τους που στελεχώνουν την κρατική μηχανή) οδηγεί στην απώλεια δισεκατομμυρίων. Δεν είναι μόνο τα πρόστιμα των 15 εκατ. ευρώ που ήθελε να διαγράψει η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης έχουν μιλήσει για τεράστια τρύπα στα κρατικά έσοδα από την ανεξέλεγκτη δράση των λαθρεμπόρων.

    Ενδεχομένως η πρωτοβουλία για διαγραφή των προστίμων να ήταν δικαιολογημένη, όπως υποστηρίζουν και οι έμποροι καυσίμων, επειδή θα την πλήρωναν δεκάδες επιχειρήσεις. Το χάος που δημιουργήθηκε από τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για την παρακολούθηση του εμπορίου καυσίμων βόλευε, όμως, τους λαθρεμπόρους. Πέρασαν μήνες μέχρι να διαπιστωθεί πως χιλιάδες συναλλαγές στα καύσιμα δεν είχαν καταγραφεί από το περίφημο σύστημα. Επί μήνες γνώριζαν το υπουργείο πως το τεχνολογικό σύστημα υπολειτουργούσε, αλλά και πάλι ουδείς ενδιαφέρθηκε.

    Γιατί να ψάχνουν τις αιτίες δυσλειτουργίας του συστήματος; Γιατί να ενοχλούν τις εταιρείες που δεν κατέθεταν εγκαίρως τα δικαιολογητίκά; Γιατί να καλέσουν τους εκπροσώπους των εμπόρων και να τους εξηγήσουν τι ακριβώς εννοεί η 5η εγκύκλιος με την οποία διευκρινίζεται το περιεχόμενο της 6ης υπουργικής απόφασης του 5ου νόμου για το λαθρεμπόριο καυσίμων; Γιατί να κινητοποιήσουν τον ελεγκτικό μηχανισμό εγκαίρως ώστε να μην λάβει διαστάσεις επιδημίας η παράκαμψη του νόμου; Οι 10 αετονύχηδες έγιναν 100 και σε λίγες εβδομάδες 1.000. Στο τέλος, κανένας δεν εφάρμοζε το νόμο, αλλά ούτε και τότε υπήρξε έγκαιρη παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού. Με κάτι μήνες καθυστέρηση αποφάσισαν να αθωώσουν τους πάντες με μια ακόμα εγκύκλιο.

Please follow and like us:

Μια σκέψη στο “Λαθρεμπόριο Καυσίμων: Σιγά μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου!”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *