Καρούζος: Κολοσσός στα …δάνεια

​Την ίδια στιγμή που ο επιχειρηματίας Γ. Καρούζος εμφανίζονταν ως κολοσσός των κατασκευών και των ακινήτων, οι εταιρείες του είχαν ελάχιστα έσοδα, σχεδόν ποτέ δεν είχαν κέρδη και πάντα ήταν «φορτωμένες» με απίστευτα δάνεια. Επιπλέον, σχεδόν καμία από τις περίπου 10 εταιρείες που ίδρυσε την τελευταία δεκαετία δε δημοσίευσε περισσότερο από έναν ισολογισμό! Η υποτιθέμενη «ναυαρχίδα» του ομίλου, η Carouzos Construction δημοσίευσε μόνο τον πρώτο ισολογισμό (το 2008) από τον οποίο προκύπτει πως με ίδια κεφάλαια μόλις 60.000 ευρώ είχε εξασφαλίσει δάνεια 7.000.000 ευρώ και είχε ζημιές άνω του ενός εκατομμυρίου. Εκτοτε χάθηκαν τα ίχνη της. Ο τζίρος της εταιρείας μόλις που άγγιζε τα 6.000.000 ευρώ, αν και ο λογιστής που υπέγραψε τον ένα και μοναδικό δημοσιευμένο ισολογισμό δηλώνει πως είχε κύκλο εργασιών «εκατοντάδων εκατομμυρίων»!

​Μόνο έναν ισολογισμό δημοσίευσε και η Carouzos Development από τον οποίο προκύπτει πως είχε λάβει δάνεια περί τα 16.000.000 ευρώ, είχε έσοδα μόλις 900.000 ευρώ και μικρές ζημιές. Σχεδόν ανενεργή ήταν η Καρούζος Properties μια άλλη επιχείρηση που είχε ενταχθεί στον όμιλο του επιχειρηματία τα ίχνη της οποίας, επίσης χάθηκαν μετά το 2008, ενώ ανύπαρκτη ήταν και η εταιρεία συμμετοχών «Εϊ Ουάν» η οποία είχε ιδρυθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Πολύ μεγάλο δάνειο, σε σύγκριση με την εικόνα που εμφανίζει στον (ένα και μοναδικό) ισολογισμό είχε και η Karouzos Marathonos. Με μηδενικό τζίρο και ζημιές περί τα 2.000.000 ευρώ είχε καταφέρει να εξασφαλίσει δάνειο 22.000.000 ευρώ, με «αντίκρυσμα» τα ακίνητα που διέθετε. Στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας της είχε καταφέρει αν συσσωρεύσει υποχρεώσεις κοντά στα 30.000.000 ευρώ!

​Το μοντέλο στο οποίο βασίστηκε ο επιχειρηματίας ήταν απλό: Επαιρνε δάνεια και αγόραζε ακίνητα με την προοπτική των υπεραξιών που δεν ήλθαν καθώς από το 2008 η ελληνική αγοράreal estate άρχισε να βουλιάζει. Το εντυπωσιακό είναι πως οι τράπεζες του έδιναν δάνεια μολονότι οι εταιρείες του σπανίως εξέδιδαν ισολογισμούς και ήταν «φορτωμένες» με τεράστιες υποχρεώσεις. Οσοι πιστεύουν πως άφησε σοβαρό ίχνος στην αγορά ακινήτων δεν γνωρίζουν πως η παρουσία του κράτησε όσο και η «φούσκα» του φθηνού τραπεζικού δανεισμού. Πέντε – έξι χρόνια δηλαδή.

Δημοσιεύεται σήμερα στην «κυριακάτικη δημοκρατία”

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *