«Και περισσότερο κράτος και περισσότερη αγορά”

Ανάμεσα στις κραυγές των οψίμων νεοφιλελευθέρων για μαζικό ξεπούλημα δημοσίων οργανισμών ή πλήρη εκχώρηση σειράς κρατικών αρμοδιοτήτων και τις απειλές Τσίπρα πως οι ξένοι «θα χάσουν τα λεφτά τους» αν επενδύσουν σε ελληνικές ΔΕΚΟ, κινούνται οι πραγματικές ανάγκες της χώρας. Χρειαζόμαστε και περισσότερο κράτος και περισσότερη αγορά, όπως είπε προχθές και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Γλυνός.

Περισσότερο κράτος γιατί η απουσία του (από τους φορολογικούς ελέγχους μέχρι την παρακολούθηση του ανταγωνισμού και την προσέλκυση επενδύσεων) αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην ανάπτυξη, στερεί πόρους από το κράτος και επιτρέπει σε επιτήδειους να καρπώνονται δισεκατομμύρια. Περισσότερη αγορά γιατί ο κρατικοδίαιτος ελληνικός καπιταλισμός, τον οποίο εκθείαζαν μέχρι πρόσφατα αρκετοί από αυτούς που σήμερα τον ξορκίζουν, οδήγησε την Ελλάδα στη χρεοκοπία.

Στην ουσία, δε χρειαζόμαστε μεγαλύτερο δημόσιο τομέα σε ποσότητα, αλλά σε ποιότητα ο οποίος θα λειτουργεί υπό το φως των νόμων και όχι στο σκοτάδι των κομματικών διαδρόμων. Δε χρειαζόμαστε πλήθος κρατικών επιχειρήσεων, αλλά ικανές εποπτικές αρχές. Στην Ελλάδα των 50 – 60 επιδοτούμενων καταναλωτικών οργανώσεων και της δήθεν ανεξάρτητης Επιτροπής Ανταγωνισμού έχουμε από τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη, εν μέσω κρίσης. Στην Ελλάδα που θέλει να εξάγει δεν έχουμε δημόσιο φορέα που ελέγχει, ενισχύει, επιβραβεύει την ποιότητα. Στην Ελλάδα που θέλει ξένα κεφάλαια τώρα προσπαθούμε να φτιάξουμε φορέα υποδοχής επενδυτών και ουσιαστικό πλαίσιο κινήτρων.

Αρκετοί από αυτούς που σκούζουν σήμερα για το «ξεπούλημα» των δημοσίων επιχειρήσεων μέσω των ιδιωτικοποιήσεων (που θα γίνουν…) ξεχνούν πως το πολιτικό μας σύστημα εκποίησε προ πολλού το κράτος και το παρέδωσε στους ευνοούμενους των κομμάτων. Αλλά ούτε και αυτό δεν τολμά να ξεστομίσει η κυβέρνηση, στελέχη της οποίας με ύφος βαρυπενθούσας χήρας δηλώνουν πως «πουλάμε αναγκαστικά» την ήδη εκποιηθείσα (στην κομματική πελατεία) κρατική περιουσία επειδή μας το επιβάλλουν οι δανειστές μας.

Γι’ αυτό το λόγο, παράλληλα με τις απαραίτητες ιδιωτικοποιήσεις, οφείλουμε να ανακαταλάβουμε τις δημόσιες υπηρεσίες από τα τρωκτικά και τα συμφέροντα που τις λυμαίνονται. Μόνο έτσι θα ενισχυθούν οι υγιείς επιχειρήσεις, θα εξασφαλιστεί ο ανταγωνισμός, θα προσελκύσουμε επενδύσεις, θα επωφεληθούν οι πολίτες από ποιοτικές υπηρεσίες από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό ακριβώς είναι που αδυνατεί να προχωρήσει η κυβέρνηση γιατί πρέπει να συγκρουστεί με την καλή της πελατεία.

Ο στόχος για περισσότερο «πραγματικό κράτος» μπορεί να επιτευχθεί αν υπάρχει πολιτική βούληση και σχέδιο. Αυτό που είναι πιο δύσκολο έπειτα από τόσες δεκαετίες στρεβλής, επιδοτούμενης, ανάπτυξης και σε περίοδο μηδενικής ρευστότητας είναι ο στόχος για περισσότερη αγορά. Οι αισιόδοξοι επισημαίνουν πως αν κοιτάξουμε γύρω μας θα δούμε ανθρώπους, επιχειρήσεις και ολόκληρους κλάδους που από χρόνια προτιμούν τον δύσκολο δρόμο του σκληρού εγχώριου και διεθνούς ανταγωνισμού από το συνωστισμό στα κομματικά γραφεία. Δυστυχως κάποιοι από αυτούς κινδυνεύουν να βουλιάξουν μαζί με τους κρατικοδίαιτους ανταγωνιστές τους εξαιτίας της δεινής θέσης στην οποία έχει περιέλθει το τραπεζικό μας σύστημα και τους σπιράλ θανάτου στο οποίο έβαλε την ελληνική οικονομία η κυβέρνηση.

Please follow and like us:

Μια σκέψη στο “«Και περισσότερο κράτος και περισσότερη αγορά””

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *