Ιδιωτικοποιήσεις σε Γερμανία και Ελλάδα

Η ζημιά που υπέστη το γερμανικό δημόσιο από τους αετονύχηδες κατά τη διάρκεια του κολοσσιαίου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων εταιρειών της πρώην Ανατολικής Γερμανίας υπολογίζεται σε περίπου πέντε δισ. ευρώ. Οπως είπε, σε μια πρόσφατη ημερίδα του ΙΟΒΕ και του Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS), ο Γερμανός καθηγητής Werner Karl Becker, οι επιτήδειοι εφάρμοζαν διάφορα κόλπα για να αρπάξουν την περιουσία των υπό κρατικοποίηση εταιρειών και στη συνέχεια να τις κλείσουν. Σε 180 τέτοιες περιπτώσεις είχαν εμπλακεί οι διωκτικές αρχές της Γερμανίας καθώς οι εργαζόμενοι έβλεπαν το νέο ιδιοκτήτη να κλέβει την εταιρεία και να τους αφήνει στο δρόμο.

Τι θα συμβεί άραγε με το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το μεγαλύτερο που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη σε ολόκληρο τον κόσμο και αφορά οργανισμούς (από τράπεζες μέχρι βιομηχανίες) που απασχολούν περί το 25% του εργατικού δυναμικού της χώρας; Οι Γερμανοί ξέρουν πως τα έσοδα θα είναι πολύ λιγότερα από τα αναμενόμενα και ας πιέζει συνεχώς η τρόικα για πωλήσεις κρατικής περιουσίας. Τα έσοδα από το γερμανικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με τις 12.363 εταιρείες, που υλοποιήθηκε μέσω του ειδικού οργανισμού Treuhandanstalt, ήταν περί τα 30 δισ. ευρώ, ενώ τα χρέη των επιχειρήσεων που πωλήθηκαν (τα οποία βάρυναν το δημόσιο) ήταν 100 δισ. ευρώ.

Οπως, μάλιστα, είπε ο κ. Becker, μόνο το 13% των εταιρειών που πώλησε η Treuhandanstalt πήγε σε ξένους επενδυτές, ενώ οι υπόλοιπες έμειναν σε γερμανικά χέρια. Δηλαδή σε μια πολύ καλύτερη περίοδο για τις διεθνείς αγορές, οι ξένοι επενδυτές απείχαν από τη Γερμανία (είτε επειδή δεν ήθελαν να επενδύσουν, είτε επειδή δεν του άφησαν να επενδύσουν…). Σήμερα, σε μια πολύ πιο δύσκολη συγκυρία, η Ελλάδα απολογείται γιατί δε βρίσκει πρόθυμους ξένους επενδυτές.

Μόνο το μέγεθος του ελληνικού προγράμματος (το μεγαλύτερο στον κόσμο) δείχνει τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Η τελευταία αποφάσισε να κρυφτεί πίσω από την κυβέρνηση, αλλά τον τελευταίο καιρό είναι μονίμως εκτεθειμένη. Οι καθυστερήσεις της δημόσιας διοίκησης δε μπορούν να αποτελούν άλλοθι όταν χρυσοπληρώνεις δεκάδες συμβούλους. Ούτε μπορείς συνεχώς να επικαλείσαι τις εκκρεμότητες με ευθύνη του δημοσίου κατά την παράδοση πρόχειρων σχεδίων πώλησης εταιρειών ή ακινήτων.

Οσο θα προχωρά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, τόσο θα αυξάνονται οι πιέσεις προς τη χώρα από συμφέροντα που βρίσκονται εντός ή εκτός των συνόρων, όπως δείχνει και η περίπτωση της ΔΕΠΑ. Η γερμανική εμπειρία των ιδιωτικοποιήσεων δείχνει πως ακόμα και σε ένα καλοκουρδισμένο δημόσιο βρίσκουν τρύπες οι επιτήδειοι. Φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα με τη μεγάλη παράδοση διαφθοράς. Εταιρείες θα πωληθούν έναντι πινακίου φακής, άλλες εταιρείες θα πωληθούν και θα κλείσουν αφού αποψιλωθούν από ακίνητα ή εργοστάσια, κλπ. Μοναδικό αντίδοτο στους αετονύχηδες είναι η διαφάνεια την οποία διακηρύσσουν, αλλά δυσκολεύονται να εφαρμόσουν στο ΤΑΙΠΕΔ.

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *