Η ώρα της αλήθειας για τις τράπεζες

“Δυστυχώς, καλός τραπεζίτης δεν είναι αυτός που διακρίνει τον κίνδυνο και τον αποφεύγει, αλλά αυτός που όταν καταστραφεί, βουλιάζει κατά τέτοιο συμβατικό και ορθόδοξο τρόπο, μαζί με τους ανταγωνιστές του, ώστε κανείς να μη μπορεί να τον κατηγορήσει προσωπικά». Αυτά έγραφε το 1931 ο Τζον Μέυναρντ Κέυνς και πίσω από αυτό το «αξίωμα» κρύβονται εδώ και μήνες οι βασικοί μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών. Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει και αρκετοί προσπαθούν να προβλέψουν την εικόνα των πιστωτικών ιδρυμάτων σε λίγες εβδομάδες ή και ημέρες.

Η πορεία των τραπεζικών μετοχών στο Χ.Α., ειδικά τον τελευταίο μήνα, δείχνει πως οι μέτοχοι και οι διοικήσεις δεν έχουν και πολλές εναλλακτικές λύσεις. Οι βασικοί μέτοχοι εγκαλούνται γιατί δεν προχωρούν σε αυξήσεις κεφαλαίου προκειμένου να στηρίξουν τις τράπεζες οι οποίες στην ουσία έχουν μετατραπεί σε ζόμπι που αδυνατούν να αιμοδοτήσουν, με τα ελάχιστα, την οικονομία. Πολλοί πιστεύουν πως οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες (δηλαδή η συνήθης απραξία και η αέναη διαβούλευση…) έχουν σαν στόχο τη διάσωση αυτών ακριβώς των βασικών μετόχων και όχι την ουσιαστική ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.

Πρόσφατα μπήκε στο χορό και ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας (για πολλά χρόνια στέλεχος της Citibank) ο οποίος, με άρθρο του, υποστήριξε πως το 30% των δανείων που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες δεν εξυπηρετείται «ενώ αυτές παριστάνουν πως τάχα μόνο το 10% δεν εξυπηρετείται»! Κατά τον κ. Δούκα, η έλευση των ειδικών της BlackRock (που από την προσεχή Δευτέρα θα ελέγξουν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών) είναι μια ευκαιρία ώστε να μας εξηγήσουν οι τραπεζίτες πως έδωσαν ένα σωρό απίθανα θαλασσοδάνεια την περίοδο της ευφορίας. Βέβαια και ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών θα ήταν καλό να μας θυμίσει τι έκανε ή τι εισηγήθηκε ώστε να βελτιωθεί η εποπτεία του τραπεζικού συστήματος.

Η πικρή αλήθεια είναι πως τα περιθώρια των τραπεζιτών είναι πλέον ελάχιστα και για να είμαστε ειλικρινείς μόνο αν οι μέτοχοι βάλουν βαθιά (πολύ βαθιά!) το χέρι στην τσέπη θα αποφευχθεί η κρατικοποίησή αρκετών μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων. Η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα τις επιβαρύνει με ζημιές 5 – 6 δισ. ευρώ όταν τα ίδια κεφάλαιά τους έχουν ήδη εξαϋλωθεί. Η αναταραχή των τελευταίων εβδομάδων δείχνει πως οι αγορές ζητούν ακόμα μεγαλύτερο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων αντί αυτού που συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου. Αν συμβεί κάτι τέτοιο (οι αγορές στοιχηματίζουν πως θα συμβεί…) τότε οι ζημιές των τραπεζών μπορεί να ξεπεράσουν και τα 10 δισ. ευρώ.

Προσθέστε και τα θαλασσοδάνεια (επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά) που λέγαμε νωρίτερα και καταλαβαίνετε πως το μίγμα είναι πλέον εκρηκτικό. Βάλτε στην εξίσωση και το προχθεσινό σχέδιο νόμου για τον τρόπο με τον οποίο θα επανακεφαλαιοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα (bad bank, κλπ), και διαπιστώνετε πως η ώρα των μεγάλων αποφάσεων πλησιάζει για όλους. Είναι, δε, πολύ αργά για τις περίφημες συγχωνεύσεις. Αν γίνουν, θα γίνουν από ανάγκη και θα συνοδευτούν από κοινωνικές εντάσεις λόγω του μεγάλου αριθμού απολύσεων.

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *