Η πικρή αλήθεια για τη «μικρή ΔΕΗ”

Όσοι στηρίζουν το σχέδιο διάσπασης της ΔΕΗ, με τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», επικαλούνται μεταξύ άλλων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Αφού μας το προτείνουν από την Κομισιόν, τότε πρέπει να είναι η σωστή λύση» υποστηρίζουν. «Είναι όρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας» λένε κάποιοι άλλοι. «Έχουμε δεσμευτεί απέναντι στις Βρυξέλλες» προσθέτουν. Η πραγματικότητα είναι, ως συνήθως, λίγο πιο σύνθετη. Δεν μας επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το μοντέλο της «μικρής ΔΕΗ». Απλώς απελπίστηκε να περιμένει επί δεκαετία το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς ενέργειας και να ανέχεται την παρελκυστική τακτική απανωτών ελληνικών κυβερνήσεων.

Στο τέλος, οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών για να βάλουν ένα «ΟΚ» στη λίστα των εκκρεμοτήτων τους, αποδέχθηκαν τη λύση της «μικρής ΔΕΗ» ως το ιδανικό μοντέλο ανοίγματος της αγοράς. Είναι οι ίδιοι γραφειοκράτες οι οποίοι μέχρι πρόσφατα θεωρούσαν «ανοικτή» την ελληνική αγορά φυσικού αερίου την οποία μονοπωλούσαν οι γνωστές Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ). Εξαιτίας του σημερινού μονοπωλιακού καθεστώτος η διείσδυση του φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά υπήρξε περιορισμένη με εξαιρετικά δυσάρεστα αποτελέσματα για τα νοικοκυριά (που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το πετρέλαιο ως καύσιμο θέρμανσης).

Μόλις πριν από λίγους μήνες ανακάλυψαν έκπληκτοι στις Βρυξέλλες πως η ελληνική αγορά φυσικού αερίου δεν είναι ανοικτή και αποφάσισαν πως οι ΕΠΑ πρέπει να επιτρέψουν και σε τρίτους να πωλούν φυσικό αέριο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μάλιστα, έπειτα από πολύμηνα παζάρια, η Ελλάδα έχει συμφωνήσει, και έχει δεσμευτεί στο μνημόνιο, πως μέχρι το επόμενο καλοκαίρι θα έχει διαχωριστεί ο κλάδος εμπορίας των ΕΠΑ από τις υποδομές (δηλαδή το δίκτυο φυσικού αερίου μέχρι τον τελικό καταναλωτή). Ετσι θα δημιουργηθούν «εναλλακτικοί πάροχοι» φυσικού αερίου (κατά το πρότυπο των τηλεπικοινωνιών) οι οποίοι θα χρησιμοποιούν το δίκτυο για να πωλούν π.χ. σε νοικοκυριά.

Δηλαδή αφού επί χρόνια στις Βρυξέλλες έκαναν τους αδιάφορους (εναλλακτικοί πάροχοι φυσικού αερίου λειτουργούν εδώ και χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές) τώρα μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό για «άμεσο άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου». Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με την υπόθεση της «μικρής ΔΕΗ». Απελπισμένοι οι κοινοτικοί αξιωματούχοι δέχθηκαν τη διάσπαση της ΔΕΗ ως μοντέλο απελευθέρωσης της αγοράς χωρίς να εξετάσουν αν μπορεί να υλοποιηθεί, αν είναι συμφέρουσα για το ελληνικό δημόσιο και τους φορολογούμενους, κλπ.

Οσοι υπερθεμάτιζαν τις τελευταίες ημέρες για τις δήθεν «αλήθειες» με τη «μικρή ΔΕΗ» επικαλούνταν την Κομισιόν, ενώ για πολλοστή φορά οι Βρυξέλλες αποδέχονται ένα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μέτρο μόνο και μόνο για να «καθαρίσουν» μιας εκκρεμότητα. Μάλιστα, κατηγορούσαν ως «κρατιστές» και «φίλους της ΓΕΝΟΠ» όσους τολμούσαν να διαφοροποιηθούν. Μέχρι που ήρθαν οι κ.κ. Στέφανος Μάνος και Ανδρ. Ανδριανόπουλος (που απ’ όσο γνωρίζω δεν είναι ούτε κρατιστές ούτε στενοί φίλοι του κ. Νίκου Φωτόπουλου) και τους προσγείωσαν στην πραγματικότητα. Και οι δύο θεωρούν αναποτελεσματικό και βαρίδι για τους καταναλωτές το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ».

 

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *