Η οικονομία της κλεψύδρας

 «Ο κόσμος χωρίζεται σε δύο μπλοκ, στους Πλούσιους και σε όλους τους άλλους» («the Plutonomy and the rest»), έγραφε ένα εσωτερικό έγγραφο της Citigroup το 2005 που απευθύνονταν προς τα στελέχη της τράπεζας που συμβουλεύουν τους καλύτερους πελάτες για το που πρέπει να επενδύσουν τα χρήματά τους. Στο ίδιο κείμενο αναφέρονταν πως στην Οικονομία των Πλουσίων (Plutonomy) δεν υπάρχουν διακρίσεις του τύπου «ο Αμερικανός καταναλωτής», ο «Βρετανός καταναλωτής» ή «ο Ρώσος καταναλωτής». Υπάρχουν οι πλούσιοι καταναλωτές, λίγοι στον αριθμό, που κατέχουν, όμως, τεράστιο μερίδιο στην πίτα με τα εισοδήματα του πλανήτη και την κατανάλωση. Υπάρχουν και όλοι οι υπόλοιποι, τα δισεκατομμύρια των φτωχών καταναλωτών που μοιράζονται ένα απειροελάχιστο κομμάτι της παγκόσμιας πίτας με τα εισοδήματα και ακόμα μικρότερο μερίδιο της κατανάλωσης.

Λίγα χρόνια αργότερα η Citigroup προχώρησε ακόμα πιο πέρα με τη «θεωρία της κλεψύδρας» σύμφωνα με την οποία η μεσαία τάξη εξαφανίζεται και δημιουργούνται δύο πόλοι: οι απίστευτα πλούσιοι και οι πολύ φτωχοί. Μετέτρεψε τη συγκεκριμένη θεωρία σε επενδυτική στρατηγική και προτρέπει τους πελάτες της να επενδύουν σε δύο κατηγορίες επιχειρήσεων: σε εταιρείες που ασχολούνται με προϊόντα πολυτελείας για τους πολύ πλούσιους και σε εταιρείες που απευθύνονται στους πολύ φτωχούς (π.χ. εκπτωτικές αλυσίδες καταστημάτων). Για χρόνια ο σχετικός δείκτης (Hourglass Index) εμφάνιζε μάλιστα εντυπωσιακές αποδόσεις σε σύγκριση με το δείκτη Dow Jones Ind. Average του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Η πολυετής οικονομική κρίση στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Νότια Ευρώπη επιτείνει το συγκεκριμένο φαινόμενο καθώς στην ουσία αφανίζει τη μεσαία τάξη η οποία φτωχοποιείται ταχύτατα. Η «οικονομία της κλεψύδρας» μπορεί να προσφέρει αποδόσεις για τους πλουσίους που έχουν ακόμα λεφτά για επενδύσεις, αλλά κρύβει μια ωρολογιακή βόμβα την οποία αγνοούν όσοι βρίσκονται σήμερα στα ηνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε μια τέτοια οικονομία, στην οποία έχεις καταργήσει οποιαδήποτε ηθική αξία στο βωμό του δήθεν ρεαλισμού και της τιμωρίας των «απείθαρχων», δε μπορείς να περιμένεις ανάπτυξη.

Η «οικονομία της κλεψύδρας» πάει πακέτο με την πολιτική αναταραχή και τις ακρότητες που ζούμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η οποία οδηγείται ολοένα και πιο βαθιά στο σπιράλ του θανάτου. Η πολιτική αστάθεια οδηγεί με τη σειρά της σε περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας καθώς οι επενδύσεις «παγώνουν», αφού οι ντόπιοι μικρομεσαίοι εξαφανίζονται και οι ξένοι αποφεύγουν να τοποθετηθούν σε μια αγορά με τόσους κινδύνους. Στην «οικονομία της κλεψύδρας» δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας που μπορούν να βγάλουν μια οικογένεια από τη φτώχεια. Το μοντέλο που προωθούν στηρίζεται στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης με πενιχρούς μισθούς, που στην ουσία αφήνουν ελάχιστη αξία στην τοπική οικονομία. Κάποια στιγμή, όμως, η κλεψύδρα θα σπάσει. Αλλά οι πολιτικοί ποτέ δεν έβλεπαν μακρύτερα από τη θητεία τους.

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *