Η μάχη της πατάτας

Την ίδια ώρα που τα πλοία μεταφοράς αιγυπτιακής πατάτας  βρίσκονται μπλοκαρισμένα στα λιμάνια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς καθυστερούσε η έκδοση των απαραίτητων εγγράφων, οι παραγωγοί του Νευροκοπίου διασώζονταν από την εξαιρετική πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας. Οι παραγωγοί του Νευροκοπίου παραλίγο να ήταν τα θύματα της φετινής μάχης της πατάτας. Εδώ και πολλές εβδομάδες είχαν στοκάρει δεκάδες τόνους γιατί δεν ήθελαν να πωλήσουν σε χαμηλές τιμές. Ο βαρύς χειμώνας είχε αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα στο στοκαρισμένο προϊόν, ενώ οι υψηλές τιμές («0,25 ευρώ το κιλό στο χωράφι») που είχαν υποσχεθεί κάποιοι στους παραγωγούς αποδείχθηκαν όνειρα απατηλά. Ηταν ζήτημα ημερών η είσοδος της αιγυπτιακής πατάτας, με χαμηλή τιμή, και άμεσος ο κίνδυνος να μείνει στο ράφι η πατάτα Νευροκοπίου.

Χάρη στην πρωτοβουλία των εθελοντών της Πιερίας οι παραγωγοί του Νευροκοπίου ήταν φέτος τυχεροί: κατάφεραν να πωλήσουν το προϊόν τους 0,25 ευρώ το κιλό. Ακόμα πιο τυχεροί ήταν οι καταναλωτές οι οποίοι αγόρασαν πάλι 0,25 ευρώ το κιλό, δηλαδή με τιμή πολύ χαμηλότερη των 0,50 – 0,80 ευρώ που πωλούνταν μέχρι τότε η πατάτα. Χάρη στους εθελοντές (δωρεάν χώρος πώλησης, δωρεάν οργάνωση της διαδικασίας πώλησης, κλπ) δεν υπήρξαν μεσάζοντες και όλοι ήταν ευχαριστημένοι.  Οι παραγγελίες, μέσω Διαδικτύου, για τους 75 τόνους που πωλήθηκαν χθες στην Κατερίνη είχαν σταματήσει από τις αρχές της εβδομάδας λόγω της υψηλής ζήτησης.  

Η μάχη της πατάτας διεξάγεται μεταξύ του Νευροκοπίου και άλλων περιοχών της Ελλάδας (Αχαϊα, Βοιωτία, κλπ), της Γαλλίας, της Αιγύπτου και εσχάτως της Κύπρου. Οι Ελληνες παραγωγοί βρίσκονται,  δυστυχώς, σε χειρότερη θέση έναντι των διεθνών ανταγωνιστών τους. Εξαιτίας δομικών προβλημάτων της ελληνικής αγροτικής παραγωγής (όπως ο μικρός κλήρος, σε αντίθεση με τις τεράστιες εκτάσεις που έχουν οι αγρότες της Δυτικής Ευρώπης) και της υστέρησης στην αλυσίδα διανομής ξεκινούν από μειονεκτικότερη θέση. 

Ομως μόλις το 15% του ενός εκατομμυρίου τόνων πατάτας που καταναλώνουμε ετησίως (σχεδόν 90.000 τόνοι το μήνα) είναι εισαγωγές. Το 50% αυτών των εισαγωγών καλύπτονται από την Αίγυπτο και το υπόλοιπο από αγορές όπως η Γαλλία και η Κύπρος που αποτελεί την ανερχόμενη δύναμη στην ευρωπαϊκή αγορά πατάτας καθώς το προϊόν της θεωρείται υψηλής ποιότητας και πωλείται ως προϊόν ντελικατέσεν στη Βρετανία. 

Το πρόβλημα με τους εγχώριους παραγωγούς είναι (ποιο άλλο;) οι τιμές. Την ίδια στιγμή που ο αγρότης του Νευροκοπίου θέλει να πωλήσει με 0,25 ευρώ το κιλό, ο Γάλλος ανταγωνιστής του πωλεί στον χονδρέμπορο που τα φέρνει στην Ελλάδα 0,07 ευρώ το κιλό! Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η γαλλική πατάτα φτάνει στην Ελλάδα με συνολικό κόστος περί τα 0,18 ευρώ το κιλό και πωλείται με αξιόλογο περιθώριο (η λιανική τιμή ξεκινούσε από τα 0,40 ευρώ/κιλό και έφτανε τα 0,70 ευρώ/κιλό όπως και η ελληνική πατάτα). Οι Ελληνες παραγωγοί, που καλλιεργούν μικρότερες επιφάνειες, δε μπορούν να πωλήσουν σε τόσο χαμηλές τιμές. Στις υψηλές τιμές πώλησης της ελληνικής πατάτας έρχονται να προστεθούν τα κέρδη των μεσαζόντων με αποτέλεσμα η τελική τιμή να διαμορφώνεται σε επίπεδα άνω των 0,70 ευρώ το κιλό. 

Χάρη στην πρωτοβουλία των εθελοντών της Πιερίας αρκετές αλυσίδες έριξαν τις τιμές τις τελευταίες ημέρες. Κάποιοι άλλοι, που εντοπίστηκαν από τις αρχές, ακολούθησαν διαφορετικό δρόμο: Προκειμένου να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους βάπτισαν «κυπριακές» κάποιες ελληνικές πατάτες και τις διέθεταν σε ελκυστικές τιμές. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν πως συγκεκριμένη αλυσίδα διέθετε κυπριακή πατάτα σε τιμή ελληνικής, ενώ συνήθως η πρώτη είναι πολύ ακριβότερη (0,88 έως 0,99 ευρώ το κιλό). Αποκαλύφθηκε πως επρόκειτο για «βαπτίσια», έγιναν ακόμα και συλλήψεις στην Κύπρο για πλαστά τιμολόγια και οι έλεγχοι συνεχίζονται.

Τα «βαπτίσια» είναι συνηθισμένη υπόθεση στην πατάτα, ειδικά μετά τη δημοσιοποίηση του γνωστού προβλήματος με τη μόλυνση του Ασωπού. Από τότε, αρκετές πατάτες Βοιωτίας βαπτίζονται Αχαϊας ή άλλων περιοχών επειδή οι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί. Σοβαρότερο είναι το πρόβλημα με τα βαπτίσια της φθηνής Αιγυπτιακής πατάτας σε ελληνική. Σημειώστε πως η νότια Ελλάδα δεν προτιμά τις πατάτες Νευροκοπίου («δεν έχουν μόστρα» λέει ένας παραγωγός της Πελοποννήσου) και γι' αυτό και έχουν πολύ περιορισμένη παρουσία. Σοβαρότερο ζήτημα με τα βαπτίσια έχει προκύψει με τη φθηνή Αιγυπτιακή πατάτα η οποία καλύπτει τη ζήτηση στο τετράμηνο που θεωρείται «νεκρό» για την ελληνική παραγωγή και συγκεκριμένα μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαϊου. Γι' αυτό και την Ανοιξη οι καταναλωτές πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί, μέχρι τα μέσα Μαϊου που μπαίνει στην αγορά η πρώιμη πατάτα Μεσσηνίας.

Φέτος η παρτίδα σώθηκε χάρη στους εθελοντές της Πιερίας και την καθυστερημένη είσοδο της Αιγυπτιακής πατάτας. Οι Ελληνες παραγωγοί πατάτας μπορούν, όμως, να ελπίζουν πως θα αυξηθούν οι πρωτοβουλίες περιορισμού των μεσαζόντων και θα εξακολουθούν να πωλούν σε ικανοποιητικές τιμές τα προϊόντα τους γιατί ο διεθνής ανταγωνισμός εντείνεται.

Δημοσιεύθηκε στην "κυριακάτικη δημοκρατία"
Please follow and like us:

5 σκέψεις σχετικά με το “Η μάχη της πατάτας”

  1. Αγαπητέ Φώτη χαρά στο κουράγιο σου που την ψάχνεις με τις πατάτες. Εγώ έχει τύχει να φάω αρκετές φορές Αιγυπτιακές βιολογικές κι είναι καλύτερες από τις Ελληνικές. Και οι Κυπριακές, τουλάχιστον οπτικά ξεχωρίζουν στο σούπερ μάρκετ. Εννοώ είναι φαίνονται πολύ πιο λαχταριστές από τις υπόλοιπες. Αλλά εμείς επιμένουμε ελληνικά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *