Η λαϊκή ορχήστρα Χρυσοχοϊδη και η αγορά

Οταν οι κάτοικοι του Μιλάνου αποφάσισαν το 1848 να σταματήσουν το κάπνισμα προκειμένου να πλήξουν την αυτοκρατορία των Αψβούργων εκεί που πονάει περισσότερο (στα φορολογικά έσοδα αφού ο καπνός είχε υψηλή φορολογία), οι Αυστριακοί εφάρμοσαν μία ιδιόμορφη μέθοδο προκειμένου να τους αντιμετωπίσουν.

 

Οι στρατιώτες της φρουράς του Μιλάνου γυρνούσαν στους δρόμους και στα καφενεία, κάπνιζαν και φυσούσαν τον καπνό αρωματικότατων πούρων στα μούτρα των στερημένων πολιτών! Μιλάμε για κανονικό βασανιστήριο, με δεδομένη την εξάρτηση που προκαλεί ο καπνός. Κάποια στιγμή ένας πολίτης πέταξε το πούρο του στρατιώτη και στα επεισόδια που ακολούθησαν σκοτώθηκαν έξι Ιταλοί και τραυματίστηκαν πενήντα.

 

Την ίδια ακριβώς μέθοδο βασανιστηρίων εφαρμόζει και ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοϊδης έναντι των χιλιάδων επιχειρήσεων που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Μία – δύο φορές την εβδομάδα περνάει από μπροστά τους κουνώντας έγγραφα με τα δισεκατομμύρια ευρώ που δήθεν ρίχνει άμεσα στην αγορά όταν όλοι γνωρίζουν πως οι επιχειρήσεις έχουν στεγνώσει από ρευστό και τρώνε τις σάρκες τους.

 

Αλλες δύο φορές εβδομαδιαίως εξαγγέλει νέα προγράμματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων, των νέων, κλπ τα οποία υποτίθεται πως θα εφαρμοστούν «άμεσα». Το «άμεσα» συνήθως μεταφράζεται σε «κάποια στιγμή» όπως συνέβη αυτή την εβδομάδα με πρόγραμμα «Νέα – Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» η έναρξη του οποίου μεταφέρθηκε από τον Ιούλιο στον Αύγουστο.

 

Στο μεσοδιάστημα ο υπουργός Ανάπτυξης διοργανώνει θριάμβους κατά το πρότυπο Ρωμαίων αυτοκρατόρων, με τελευταίο κρούσμα τους έξαλλους πανηγυρισμούς για τα 14 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ που δήθεν έχουν ξεμπλοκάρει έπειτα από επίσκεψή του στις Βρυξέλλες. Καλά, δεν τον έχουν ενημερώσει πως ακόμα και ο Ιούλιος Καίσαρ, ο οποίος γιόρτασε πέντε φορές το θρίαμβό του μέσα στον ίδιο μήνα, προσέφερε διαλλείμματα λίγων ημερών για να ξεκουραστούν οι πολίτες από το χειροκρότημα; Μόνο ο θρασύς Αύγουστος γιόρτασε με τρεις απανωτούς θριάμβους, σε τρεις διαδοχικές ημέρες, τις νίκες του στη Δαλματία, το Ακτιο και την Αλεξάνδρεια.

 

Δυστυχώς, ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης εξακολουθεί να πιστεύει πως με επικοινωνιακή διαχείριση και τυμπανοκρουσίες θα καλυφθεί η αδυναμία του υπουργείου Ανάπτυξης να εκκινήσει το ΕΣΠΑ και να προσφέρει τα ελάχιστα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κλείνουν κατά εκατοντάδες. Οι βαρύγδουπες εξαγγελίες για τα δισεκατομμύρια ευρώ που πέφτουν «άμεσα» στην αγορά, έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: Προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευση στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που αγωνίζονται για να διατηρήσουν θέσεις εργασίας.

 

Η ρευστότητα δεν ενισχύεται (όσο μπορεί να αυξηθεί με δεδομένη την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος) δια των πολυσέλιδων ανακοινώσεων και των τηλεοπτικών εμφανίσεων. Ενισχύεται με τη στήριξη των ικανών ανθρώπων στη δημόσια διοίκηση που μπορούν και θέλουν να σπρώξουν το κάρο. Οχι με τη δημιουργία παράλληλων μηχανισμών στα υπουργεία με άλλοθι την παράκαμψη του διεθφαρμένου κατεστημένου. Ούτε με την εφαρμογή προγραμμάτων του ΕΣΠΑ τα οποία «κουμπώνουν» σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και αποκλείουν π.χ. όλες τις εμπορικές εταιρείες.

 

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας και της κοινωνίας. Η αδυναμία της κυβέρνησης να προσφέρει τα ελάχιστα αυξάνει τον κίνδυνο πρωτόγνωρων κοινωνικών εντάσεων και περιορίζει τις ελπίδες ανάκαμψης. Αυτό το ξέρει ο κ. Χρυσοχοϊδης και αυτό προσπαθεί να καλύψει με τις εβδομαδιαίες εορταστικές εκδηλώσεις.

Please follow and like us:

Μια σκέψη στο “Η λαϊκή ορχήστρα Χρυσοχοϊδη και η αγορά”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *