Η επικείμενη ελληνοελβετική συμφωνία για τις καταθέσεις

Οι συνήθεις φανφάρες με τις οποίες εμπλουτίζονται οι ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών αποκρύπτουν πως η επικείμενη φορολογική συμφωνία με την Ελβετία θα έχει μόνο δημοσιονομικό ενδιαφέρον (χωρίς να σημαίνει πως το όφελος είναι αμελητέο). Στη δισέλιδη ανακοίνωση, η οποία περιλαμβάνει και πανηγυρική δήλωση 250 λέξεων του υπουργού Οικονομικών Ευαγγ. Βενιζέλου, ξεκαθαρίζεται πως βάση για τη διμερή συμφωνία θα είναι η αντίστοιχη Ελβετίας – Γερμανίας. Το υπουργείο παραλείπει, όμως, να αναφέρει τι περιλαμβάνει η γερμανοελβετική συμφωνία η οποία στην ουσία διατηρεί το καθεστώς ανωνυμίας των φοροφυγάδων και τους δίνει αρκετό χρόνο (θα ισχύσει από το 2013) ώστε να μεταφέρουν καταθέσεις και επενδύσεις στον επόμενο φορολογικό παράδεισο.

Η Ελβετία, χάρη στο καθεστώς ανωνυμίας έχτισε έναν τραπεζικό τομέα που προσέλκυσε περί τα δύο τρισ. ευρώ και δεν παραδίδει ονόματα ούτε στους Γερμανούς και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα, παρά τις ηρωικές δηλώσεις του κ. Βενιζέλου. Κατά τα άλλα, από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει πως το προσύμφωνο που θα δημοσιοποιηθεί μέχρι τέλος του χρόνου (χωρίς να διευκρινίζεται πότε θα υπογραφεί τελική συμφωνία…) προβλέπονται τα εξής:

* Οσοι διαθέτουν σήμερα καταθέσεις ή επενδύσεις σε ελβετικές τράπεζες θα έχουν δύο επιλογές: Πρώτον να φορολογηθούν, χωρίς να αποκαλυφθεί το όνομά τους, με συντελεστή που θα προσδιοριστεί και δεύτερον να αποκαλύψουν τα στοιχεία τους στις ελληνικές αρχές και να υποστούν τις κυρώσεις αν δεν έχουν δηλώσει τα σχετικά εισοδήματα. Το υπουργείο αποφεύγει να αναφερθεί στο φορολογικό συντελεστή ο οποίος στην περίπτωση της Γερμανίας συμφωνήθηκε σε 19% – 34% με βάση μαθηματικό τύπο που περιλαμβάνει την κίνηση του λογαριασμού, την κίνηση μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, κλπ.

Δηλαδή κάποιος που έχει π.χ. κατάθεση ενός εκατομμυρίου ευρώ στην Ελβετία θα έχει δύο εναλλακτικές: Αν είναι καθόλα νόμιμα χρήματα να τα δηλώσει απευθείας στην Ελλάδα ή να εξακολουθεί να κρύβει την κατάθεσή του και να πληρώσει 190.000 – 340.000 ευρώ φόρο στους Ελβετούς οι οποίοι θα τον αποδώσουν στο ελληνικό δημόσιο. Αν τα πληρώσει ουδέποτε θα ξαναενοχληθεί.

* Οσοι επιθυμούν θα μπορούν και στο μέλλον να πηγαίνουν (κρυφά ή φανερά…) χρήματα στις ελβετικές τράπεζες οι οποίες δεν είναι υποχρεωμένες να δηλώνουν τα ονόματα των πελατών τους. Με βάση την ελβετο-γερμανική συμφωνία, όσοι καταθέτουν χρήματα ή επενδύουν στην Ελβετία θα πληρώνουν φόρο 26,4% και θα «καθαρίζουν». Αντίστοιχος συντελεστής φαίνεται πως θα συμφωνηθεί και με την Ελλάδα, χωρίς το υπουργείο Οικονομικών να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι Γερμανοί είχαν συμφωνήσει με τους Ελβετούς να λάβουν προκαταβολή 2 δισ. ελβετικά φράγκα τα οποία στη συνέχεια θα εισπράξουν οι τελευταίοι από τους καταθέτες. Απόδειξη πως οι συμφωνίες που υπογράφουν οι Ελβετοί ουδόλως διαταρράσουν το καθεστώς ασυλίας για τους φοροφυγάδες του πλανήτη και όχι μόνο είναι και ένα άλλο σημείο: Οι χώρες που τις υπογράφουν μπορούν να ζητήσουν στοιχεία για περιορισμένο αριθμό πολιτών που θεωρούνται ύποπτοι για κρυφές καταθέσεις. Οι Γερμανοί, συγκεκριμένα, μπορούν να ζητήσουν στοιχεία για 750 – 999 ονόματα σε περίοδο δύο ετών.

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *