ΕΤΑ: Αδιαφάνεια και Κακοδιαχείριση στην Εποχή του Μνημονίου

Απίστευτες καταγγελίες για το βίο και την πολιτεία της πρώην Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ), που συγχωνεύεται με την Κτηματική Εταιρεία  του Δημοσίου (ΚΕΔ), έχουν φτάσει για δεύτερη φορά στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Η πρώην ΕΤΑ, η οποία εκμεταλλεύεται τα τουριστικά ακίνητα του δημοσίου, αξίας δεκάδων δισ. ευρώ, είναι μονίμως ζημιογόνα, φέρεται να διοικείται από ένα «σύστημα» το οποίο δεν λογοδοτεί σε κανέναν αφού έχει εξαιρεθεί από τη «Διαύγεια» για τη δημοσίευση αποφάσεων στο Διαδίκτυο, συντηρεί ζημιογόνες συμβάσεις με ιδιώτες για εκμετάλλευση ακινήτων, πληρώνει εκατομμύρια ευρώ σε δικηγόρους, αναθέτει έργα σε φίλους και γνωστούς, ενώ διορίζει από την πίσω πόρτα ευνοούμενους του ΠΑΣΟΚ.

    Η ΕΤΑ έχει ήδη απορροφήσει τα «Ολυμπιακά Ακίνητα» και συγχωνεύεται με την ΚΕΔ, αλλά μεταφέρει στην νέα εταιρεία (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου – ΕΤΑΔ) μια κληρονομιά σκανδάλων, αναξιοκρατίας, ανύπαρκτης οργάνωσης και πολλές ζημιές. Η ΕΤΑΔ, που θα διαχειρίζεται πλέον περισσότερα από 72.000 ακίνητα, οργανώνεται αυτές τις ημέρες υπό την αιγίδα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, που είναι ο μοναδικός της μέτοχος. Για τη σύνταξη του οργανογράμματος της ΕΤΑΔ προσελήφθη η εταιρεία συμβούλων Octane, την οποία ίδρυσαν δύο πρώην στελέχη της Kantor. Στην Kantor εργάζονταν (ήταν ένας εκ των ιδρυτών) πριν αποχωρήσει για την Eurobank, ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων Κ. Μητρόπουλος.

    Οσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στην ΕΤΑ έχουν ήδη αποτελέσει αντικείμενο έρευνας του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, αλλά το σχετικό πόρισμα εκκρεμεί. Εσχάτως, όμως, η διοίκηση υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Δημ. Λάμπρου, έχει δώσει νέο νόημα στη λέξη «διαχείριση». Οσοι γνωρίζουν, όμως, δεν ρίχνουν όλες τις ευθύνες στον κ. Λάμπρου: Θεωρούν πως η ΕΤΑ διοικείται ακόμα από το λεγόμενο «σύστημα Τάσος», δηλαδή ανθρώπους του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Τάσου Χωμενίδη ο οποίος μεγαλούργησε την περίοδο Σημίτη και επρόκειτο να βάλει την εταιρεία στο χρηματιστήριο! Τα περισσότερα στελέχη της εταιρείας προσελήφθησαν την περίοδο που ο κ. Χωμενίδης όργωνε την Ευρώπη για να φέρει επενδυτές, αλλά στις πρόβες έδειχνε στο χάρτη τα ακίνητα και αναφωνούσε «δασικό», «καταπατημένο», «άγνωστο»!

    Ο Τ. Χωμενίδης, μέχρι προ μηνός, εντοπίζονταν πολλά πρωινά στα γραφεία της ΕΤΑ στη στοά της οδού Βουλής, αλλά αναχωρούσε νωρίς για την άλλη του δουλειά. Είχε τοποθετηθεί από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στο διοικητικό συμβούλιο της «Ολυμπιακά Ακίνητα» η οποία απορροφήθηκε από την ΕΤΑ. Κύρια ενασχόληση του Τ. Χωμενίδη είναι πλέον η εταιρεία Μεσόγειος, στο Δ.Σ. της οποίας μετέχει. Η Μεσόγειος ασχολείται με τη διαχείριση απορριμμάτων και τα έργα περιβάλλοντος. Προ μηνών, η ΕΤΑ προκήρυξε διαγωνισμό για τη διαχείριση και λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού.  Στις 23 Σεπτεμβρίου υπεγράφη σύμβαση διαχείρισης με κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η «Μεσόγειος», ύψους 5.397.000 ευρώ!

    Η απόφαση για επιλογή της εταιρείας που στεγάζει σήμερα τον κ. Χωμενίδη ως αναδόχου για τη διαχείριση του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού δε δημοσιεύθηκε στη «Διαγεια». Οπως και καμία άλλη απόφαση της ΕΤΑ. Με γνωμάτευση δικηγόρου της, η εταιρεία έχει αυτοεξαιρεθεί από τη δημοσίευση αποφάσεων στο Διαδίκτυο και ας αφορούν δεκάδες εκατομμύρία ευρώ από τη διαχείριση των τουριστικών ακινήτων της χώρας. Οπως δε δημοσιεύθηκε και η απόφαση του κ. Λάμπρου σύμφωνα με την οποία τρεις από τους 17 υπαλλήλους που αποχώρησαν στα τέλη του έτους λόγω εφεδρείας επαναπροσελήφθησαν με δελτίο παροχής υπηρεσιών!

    Φυσικά δε δημοσιεύθηκε και η απόφαση της διαιτησίας για την πολυετή διαμάχη μεταξύ της ΕΤΑ και της «Αττικός Ηλιος», του επιχειρηματία Παντ. Μαντωνανάκη, που διαχειρίζεται το ξενοδοχειακό συγκρότημα του «Λαγονησίου», χωρίς να καταβάλλει τα συμφωνηθέντα, επικαλούμενη όρους της σύμβασης. Η διοίκηση Λάμπρου είχε κινήσει γη και ουρανό ώστε να ανατρέψει αλλαγή της σύμβασης που είχε γίνει προ των εκλογών του 2009. Θεωρούσε πως ζημίωνε την ΕΤΑ κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και πλήρωσε παχυλότατες αμοιβές σε δικηγόρους. Προς έκπληξη όλων όσων παρακολουθούν την πολυετή κόντρα, η «Αττικός Ηλιος» έλαβε θετική απόφαση από το αρμόδιο δικαστήριο.

    Το συγκρότημα του Λαγονησίου δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα παραχώρησης ακινήτου από την οποία η ΕΤΑ ζημιώνεται. Σχεδόν όλα τα υποκαταστήματα και οι συμβάσεις της εταιρείας είναι ζημιογόνες. Ακόμα και το υποκατάστημα του Παρνασσού που ελέγχει το πλέον γνωστό χιονοδρομικό κέντρο της χώρας! Το απίστευτο της υπόθεσης είναι πως η ΕΤΑ, η οποία έχει να διαχειριστεί δεκάδες δικαστικές υποθέσεις δεν διαθέτει Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών. Πληρώνει  εκατομμύρια ευρώ σε δικηγόρους και μεγάλα γραφεία των Αθηνών, αλλά οι υποθέσεις εκκρεμούν επί χρόνια. Οι δε δικηγόροι της εταιρείας (όπως και οι υπόλοιποι δικηγόροι του δημοσίου) εξαιρέθηκαν του πλαφόν που προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο.

    Η απουσία Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών είναι παρωνυχίδα μπροστά στη γενικότερη ανοργανωσιά της εταιρείας που διαχειρίζεται κρατική περιουσία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.  Μεταξύ τους αποφασίζουν (μέχρι και για άτοκα δάνεια σε υπαλλήλους της «Ολυμπιακά Ακίνητα» πριν απορροφηθεί!), μεταξύ τους ελέγχουν τις πληροφορίες για την κατάσταση (τοπογραφικά, χρήσεις γης, κλπ) των τουριστικών ακινήτων, μεταξύ τους αναθέτουν (άνευ δημοσιεύσεως στη «Διαύγεια») έργα ή άλλες συμβάσεις. 

    Τα κατορθώματα της διοίκησης Δημ. Λάμπρου αποκαλύπτουν οι αριθμοί. Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό (για τη χρήση 2010) η ΕΤΑ παρουσίασε ζημιές ύψους 176.630.000 ευρώ έναντι περίπου 117.861.000 το 2009. Οι ζημιές περιορίζονται στα 3.536.000 ευρώ σε ενοποιημένο επίπεδο, αλλά η κοινή λογική αδυνατεί να εξηγήσει πως μια επιχείρηση που εκμεταλλεύεται τα φιλέτα των τουριστικών ακινήτων, ενώ συμμετέχει σε καζίνο και σε μαρίνες, παρουσιάζει ζημιές τέτοιου ύψους. Το «σύστημα Τάσος» καλά κρατεί… Είναι το ίδιο σύστημα που εδώ και 2,5 χρόνια «εκκαθαρίζει» την περίφημη «Αγροτουριστική ΑΕ».

Μία έκδοση του κειμένου δημοσιεύθηκε χθες στην "κυριακάτικη Δημοκρατία"

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *