ΕΤΑΔ: Φίλος έδωσε σε φίλο…

Ασφαλιστική εταιρεία που ανήκει στην «Κούμπας» στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας συμμετέχει ο διευθυντής της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Θεοδ. Κυρλής επελέγη πρόσφατα, χωρίς διαγωνισμό, για να ασφαλίσει τα μέλη του Δ.Σ. της κρατικής εταιρείας. Το διοικητικό συμβούλιο της ζημιογόνου και καταχρεωμένης ΕΤΑΔ, που διαχειρίζεται αδιαφανώς 100.000 κρατικά ακίνητα, αποφάσισε να αναθέσει στην Eurobrokers του ομίλου Κούμπας την ασφάλισή του έναντι κινδύνου αγωγών, κλπ.

Η ετήσια αμοιβή της Eurobrokers είναι 75.000 ευρώ και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΤΑΔ μάλλον δε γνώριζαν πως στο διοικητικό συμβούλιο της Κούμπας συμμετέχει ο κ. Θεοδ. Κυρλής, στενός συνεργάτης του διευθύνοντος συμβούλου Γρ. Δούνη. Τα δύο στελέχη γνωρίζονται από την εποχή που ήταν συνέταιροι σε ΕΠΕ που ασχολούνταν με συμπληρώματα διατροφής. Οταν ο κ. Δούνης διορίστηκε στην ΕΤΑΔ πήρε ως σύμβουλο τον κ. Κυρλή, τον τοποθέτησε και στο Δ.Σ. του Καζίνο Πάρνηθας, ενώ πρόσφατα τον μετέτρεψε σε δημόσιο υπάλληλο καθώς τον διόρισε διευθυντή! Με βάση το νέο οργανόγραμμα ο κ. Κυρλής είναι πλέον επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, αλλά διατηρεί τη θέση στο Δ.Σ. της εισηγμένης Κούμπας. Κατά σύμπτωση, εταιρεία του συγκεκριμένου ομίλου επελέγη για να ασφαλίσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΑΔ.

Η τελευταία ελέγχεται πλέον από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και το 2011 παρουσίασε ζημιές 40.000.000 ευρώ και υποχρεώσεις 500.000.000 ευρώ, αλλά συνεχίζεται η μακρά παράδοση της αδιαφανούς λειτουργίας. Η ασφαλιστική εταιρεία που θα ασφαλίσει το Δ.Σ. της ΕΤΑΔ επελέγη χωρίς διαγωνισμό παρά το γεγονός πως ο κανονισμός προμηθειών της εταιρείας (άρθρο 21) προβλέπει πως αν το ποσό ξεπερνά τα 60.000 ευρώ πρέπει να γίνει τουλάχιστον πρόχειρη διαδικασία με πρόσκληση τριών υποψηφίων προμηθευτών.

Για να αποφύγει τους διαγωνισμούς η διοίκηση της ΕΤΑΔ επικαλείται ενίοτε το κατεπείγον του πράγματος και ενίοτε σπάει το αντικείμενο μιας σύμβασης σε μικρότερα κομμάτια ώστε να μπορεί να προχωρά σε αναθέσεις με πρόχειρους διαγωνισμούς, κλπ. Δια της συγκεκριμένης μεθόδου, για παράδειγμα, ανέθεσε τους τελευταίους μήνες σειρά έργων (τεχνικής υποστήριξης, φύλαξης, κλπ) για διάφορα ακίνητα που ελέγχει, στην εταιρεία «JCB Security and Facility ΑΕ». Οι αποφάσεις δε δημοσιεύονται στη «Διαύγεια» καθώς η ΕΤΑΔ έχει αυτοεξαιρεθεί, αλλά τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «δημοκρατία» δείχνουν πως η συγκεκριμένη εταιρεία υπέγραψε το τελευταίο διάστημα τις εξής συμβάσεις για δύο ή τρεις μήνες τεχνικής υποστήριξης: 139.000 ευρώ για Καϊαφα, 114.000 ευρώ για Αιδηψό, 79.300 ευρώ για Υπάτη, 25.000 ευρώ για Καμμένα Βούρλα, 20.000 ευρώ για Θερμοπύλες, 42.500 ευρώ για Φανάρι, 37.000 ευρώ για Νιγρίτα και 12.500 ευρώ για Κύθνο. Συνολικά θα λάβει περί τα 470.000 ευρώ.

Η ΕΤΑΔ, που προέκυψε από τη συγχώνευση της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ) και της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), διαχειρίζεται 100.000 κρατικά ακίνητα η αξία των οποίων υπολογίζεται σε επίπεδα άνω των 25 δισ. ευρώ. Παρά το γεγονός πως ελέγχεται από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, η διοίκηση του οποίου επικαλείται τη διαφάνεια, η ΕΤΑΔ συνεχίζει να λειτουργεί αδιαφανώς με αποτέλεσμα να παραμένει ζημιογόνα. Στελέχη και συνεργάτες της εταιρείας υποστηρίζουν πως το ίδιο μοντέλο των υμετέρων, που στοίχισε δισεκατομμύρια στους Ελληνες φορολογούμενους, εξακολουθεί να κυριαρχεί στην εταιρεία των κρατικών ακινήτων.

Δημοσιεύθηκε σήμερα στην "κυριακάτικη δημοκρατία"

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *