Ενέργεια: Μια δήθεν απελευθέρωση φέρνει ζημιές για όλους

Στην Ελλάδα της δήθεν απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας, της πολυνομίας και της υποκριτικής προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και του καταναλωτή έχουμε καταφέρει κάτι το απίστευτο: Να έχουμε μια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προ της πλήρους κατάρρευσης.

    Η ΔΕΗ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της πολυετούς καθυστέρησης σε  αναγκαίες επενδύσεις, της έκρηξης στις τιμές των καυσίμων και της κρίσης ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος. Οι δύο ισχυρότεροι ανταγωνιστές της στην λιανική έχουν ήδη σηκώσει τα χέρια και φέρονται ως πωληθέντες σε αγνώστων λοιπών στοιχείων «ρωσό-αραβικό fund». Οι ανταγωνιστές της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που επένδυσαν εκατοντάδες εκατ. ευρώ την τελευταία δεκαετία, βρίσκονταν για χρόνια μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Φέτος διασώζονται λόγω της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού της χονδρεμπορικής τιμής, αλλά σε βάρος της ΔΕΗ που τόσα χρόνια «τους έπνιγε». Το δε υπουργείο Περιβάλλοντος συζητά εδώ και χρόνια με την Κομισιόν για το μοντέλο πραγματικής απελευθέρωσης της αγοράς. Επειδή καθυστέρησε, τώρα έχουμε μπλέξει σε ένα απίστευτο κουβάρι όπου η προσπάθεια απελευθέρωσης μπερδεύεται με το σχέδιο πώλησης της ΔΕΗ.

    Μια ιδέα για τη στρέβλωση έδωσε στις αρχές της εβδομάδας ο επικεφαλής της ΔΕΗ Αρθ. Ζερβός. Η επιχείρηση ελέγχει το 68,9% της παραγωγής, αλλά το 91,6% της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Συνεπώς είναι αναγκασμένη να αγοράζει σημαντικές ποσότητες ενέργειας γεγονός που το 2011 (εξαιτίας περιορισμένων βροχοπτώσεων που επηρρέασαν τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, του ράλι στις τιμές των καυσίμων, κλπ) εξανέμισε τα κέρδη. Οι ιδιώτες παραγωγοί (που ελέγχουν το 31,1% της παραγωγής και λειτουργούν έξι σύγχρονες μονάδες, συνολικής ισχύος 2,2 GW καθώς και αιολικά ή φωτοβολταϊκά, ισχύος 1,8 GW) είναι σχεδόν ανύπαρκτοι στη λιανική. Το μεριδιό τους περιορίζεται σε 8,4% (με πρόβλεψη να αυξηθεί στο 10% το 2012) και «χτυπάνε» πελάτες υψηλού περιθωρίου κέρδους από τη ΔΕΗ (μεγάλες επιχειρήσεις, κλπ) με αποτέλεσμα τα κέρδη της τελευταίας να συμπιέζονται περαιτέρω.

    Τώρα το ισχυρό συνδικαλιστικό σωματείο της ΔΕΗ (η ΓΕΝΟΠ) σκούζει για τη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει η επιχείρηση. Ξεχνάει, όμως, πως αρκετές από τις στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς ενέργειας ή οι καθυστερήσεις στις επενδύσεις οφείλονται και στο γεγονός πως αρκετοί  υπουργοί χάιδευαν τα αυτιά των συνδικαλιστών.  Η διοίκηση της ΔΕΗ προσπάθησε να πετύχει μεγαλύτερη αύξηση τιμολογίων για το 2012 αλλά το υπουργείο Περιβάλλοντος αρνήθηκε και οι διεθνείς οίκοι δυσαρεστήθηκαν (βλέπε υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας).

    Τώρα ο κ. Ζερβός αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να κόψει επενδύσεις γιατί πρέπει να πληρώσει ή να αναχρηματοδοτήσει δάνεια περί τα 700.000.000 στο πρώτο τρίμηνο και περί το 1,2 δισ. για το σύνολο του έτους. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου του ζητεί να κόψει δαπάνες καθώς και τα προνόμια (χαμηλότερο τιμολόγιο ηλεκτρικού) προς εργαζομένους και συνταξιούχους της ΔΕΗ. Η διοίκηση της τελευταίας δηλώνει πως έχουν ήδη γίνει μεγάλες περικοπές στους μισθούς και πως το «μη ελεγχόμενο λειτουργικό κόστος», δηλαδή τα καύσιμα, είναι αυτό που συμπιέζει τα κέρδη. Τα παζάρια συνεχίζονται, με το ΥΠΕΚΑ να δηλώνει προκαταβολικά πως δεν θα δεχθεί νέα αύξηση τιμολογίων εντός του 2012 και ας υποβαθμίζουν τη ΔΕΗ οι επενδυτικοί οίκοι που βλέπουν πως δυσκολεύεται με την αναχρηματοδότηση του δανεισμού.

    Εν τω μεταξύ οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη πάνε από μήνα σε μήνα, οι   ιδιώτες παραγωγοί ασφυκτιούν, οι καταναλωτές βλέπουν το τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) να «φουσκώνει» και το μονοπώλιο του ηλεκρισμού να βουλιάζει.

Please follow and like us:

Μια σκέψη στο “Ενέργεια: Μια δήθεν απελευθέρωση φέρνει ζημιές για όλους”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *