Δεν κάνουν μεταρρυθμίσεις – Απλώς ψηφίζουν νόμους

Μια πρόχειρη ανάγνωση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση μπορεί ανησυχήσει και τον πλέον καλόπιστο. Είναι πλέον εμφανές πως δεν προωθούν μεταρρυθμίσεις. Απλώς ψηφίζουν νομοσχέδια, τα περισσότερα από τα οποία περιλαμβάνουν τυχαία χρονοδιαγράμματα για σειρά κρίσιμων αλλαγών. Αυτά τα τυχαία χρονοδιαγράμματα παρουσιάζονται ως δεσμευτικά, ενώ τόσο η κυβέρνηση, όσο και η Τρόικα γνωρίζουν πως είναι αδύνατο να τηρηθούν. Με ευλάβεια υλοποιούνται μόνο τα φοροεισπρακτικά μέτρα που έχουν φέρει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά σε απόγνωση.

Τα στελέχη της Τρόικας βαθμολογούν, μάλιστα, θετικά, έστω με 5 (με τη βάση, δηλαδή), νομοσχέδια τα οποία ψηφίστηκαν, αλλά δεν εφαρμόζονται γιατί απουσιάζει πλήθος υπουργικών αποφάσεων, εγκυκλίων, προεδρικών διαταγμάτων και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις – από την απελευθέρωση της αγοράς φορτηγών δημοσίας χρήσεως και ταξί μέχρι τις ιδιωτικοποιήσεις – ο νόμος ψηφίζεται, η κοινωνία αναστατώνεται για 3 – 4 εβδομάδες και στο τέλος μένουμε στα ίδια.

Στο μεσοδιάστημα έχουν ανακοινωθεί διάφορα βαρύγδουπα για την Δανία του Νότου και για την Ελλάδα της Δημιουργίας. Ομως, «ο δρόμος του Aύριο, οδηγεί στο Ποτέ» και αυτό είναι το μοτό της κυβέρνησης στα περισσότερα κρίσιμα μεταρρυθμιστικά μέτωπα.

Πάρτε, για παράδειγμα, την απελευθέρωση των ταξί. Υποτίθεται πως ισχύει από 2 Ιουλίου αφού ο νέος υπουργός Υποδομών Γ. Ραγκούσης δεν θα εφαρμόσει όσα σχεδίαζε ο προκάτοχός του Δημ. Ρέππας μέσω των οποίων στην ουσία η αγορά δεν απελευθερώνονταν! Αλλά ούτε και η μη ρύθμιση Ραγκούση αλλάζει κάτι αφού απουσιάζει το θεσμικό πλαίσιο (υπουργικές αποφάσεις, κλπ) και πρέπει να περιμένουμε μερικές εβδομάδες.

Και στην περίπτωση των ταξί, η ασάφεια για το τι ακριβώς θα ισχύει και η αγωνία για το πότε θα εφαρμοστεί προκαλούν εντάσεις που η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφύγει αν πίστευε στις αλλαγές, είχε συζητήσει με την αγορά και τις είχε προχωρήσει στο χρονοδιάγραμμα επί του οποίου δεσμεύθηκε.

Το ίδιο ακριβώς μοντέλο εφαρμόζεται και στις ιδιωτικοποιήσεις τις οποίες περιμένουμε εδώ και περίπου δύο χρόνια. Τώρα η κυβέρνηση δεσμεύθηκε σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα τα οποία κινδυνεύουν να μετατρέψουν μια πρωτοβουλία εξυγίανσης του δημοσίου σε ξεπούλημα. Οσοι γνωρίζουν, προσπερνούν τις σελίδες που φιλοξενουν το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με ακρίβεια τριμήνου.

Πριν καν ξεκινήσει η εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου το δήθεν ασφυκτικό πλαίσιο έχει παραβιαστεί. Ποιος πιστεύει πως ο ΟΠΑΠ θα πωληθεί εντός του 3ου τριμήνου όταν δεν έχει καν ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία; Εδώ ούτε τα έσοδα από την πώληση του ΟΤΕ, που είχαν εγγράψει στο δεύτερο τρίμηνο, δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν αν και υπάρχει ενδιαφέρον από την Deutsche Telekom. Τελικά το ποσοστό του ΟΤΕ μεταβιβάστηκε στις αρχές Ιουλίου. Έχουν προβλέψει έσοδα 5 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις σε 5 μήνες, νούμερο που θεωρήθηκε ρεαλιστικό από την Τρόικα όταν επί σχεδόν δύο χρόνια τα συνολικά έσοδα από πώληση κρατικής περιουσίας είναι μηδέν. Η Τρόικα θεωρεί λογικό πως η ίδια κυβέρνηση θα πραγματοποιεί σχεδόν μία ιδιωτικοποίηση την εβδομάδα μέχρι το τέλος του έτους!

Εαν στο …ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα δεν προστεθεί ένα υπουργείο υπεύθυνο για την προώθηση των εγκυκλίων / υπουργικών αποφάσεων που επιτρέπουν την εφαρμογή των νόμων και τη σχετική τήρηση χρονοδιαγραμμάτων δεν έχουμε ελπίδα!

Please follow and like us:

Μια σκέψη στο “Δεν κάνουν μεταρρυθμίσεις – Απλώς ψηφίζουν νόμους”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *