ΔΕΗ: Η ΓΕΝΟΠ απαιτεί πώληση περιουσιακών στοιχείων (για να πληρωθούν τα εφάπαξ…)

    Ενας από τους πρώτους πονοκεφάλους της επόμενης κυβέρνησης θα είναι η πλήρης κατάρρευση του ασφαλιστικού της ΔΕΗ, ταυτόχρονα με την οικονομική δυσπραγία του πρώην μονοπωλίου στην ηλεκτρική ενέργεια. Σε λίγες εβδομάδες, η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ θα ετοιμάζεται να κατεβάσει τους διακόπτες επικαλούμενη την αδυναμία του κρατικού προϋπολογισμού για κάλυψη των συνταξιούχων, όπως προβλέπει ο απίστευτος νόμος που ψήφισε το 1999 ο σημερινός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευαγγ. Βενιζέλος. Μπορεί τα πολιτικά κόμματα να μην το έχουν καταλάβει, αλλά ο Ν. Φωτόπουλος προετοιμάζει το έδαφος.

    Με προσφυγή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), που αποκάλυψε προ ημερών η «δημοκρατία», η ΓΕΝΟΠ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων (ΠΟΣ) ΔΕΗ ζητούν επιπλέον περί τα 525.000.000 ευρώ για το 2010 και το 2011 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και αν δεν τα δώσει ο προϋπολογισμός, θεωρούν πως πρέπει να τα δώσει η ΔΕΗ με μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου! Μάλιστα προσέφυγαν στη ΡΑΕ και ζητούν την παρέμβαση της ρυθμιστικής αρχής. Οπως υποστηρίζουν στην προσφυγή, επειδή η ΔΕΗ δε μειώνει το μετοχικό της κεφάλαιο για να τους δώσει το μισό δισ. ευρώ, παραβιάζει τους κανόνες του ανταγωνισμού καθώς εμφανίζεται να «κατέχει περιουσία που δεν της ανήκει»!

    Μαθαίνουμε πως η ΡΑΕ έστειλε κατεπείγουσα επιστολή στις δύο οργανώσεις και στη διοίκηση της ΔΕΗ με την οποία τους καλεί σε ακρόαση στις 9 Απριλίου προκειμένου να διαπιστωθεί αν ισχύουν οι καταγγελίες των εργαζομένων και των συνταξιούχων, που επικαλούνται το νόμο 2773/1999 και συγκεκριμένα τη «Συμφωνία ΓΕΝΟΠ με υπουργό Ανάπτυξης» (σ.σ. τον κ. Βενιζέλο) που περιλαμβάνεται στο άρθρο 34.

    Χωρίς καμία διάθεση για αντιπαράθεση με τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους της ΔΕΗ, ας δούμε πόσο κόστισε στον κρατικό προϋπολογισμό η κάλυψη του ασφαλιστικού τους ταμείου. Δείτε τα νούμερα και συγκρίνετε με την τύχη των υπολοίπων συνταξιούχων ή ακόμα και μισθωτών προκειμένου να καταλάβετε τι έχει να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση και την υποκρισία με την οποία έγιναν οι περικοπές συντάξεων την τελευταία διετία. Από την προσφυγή της ΓΕΝΟΠ στη ΡΑΕ μαθαίνουμε πως το ελληνικό δημόσιο κατέβαλλε 1,23 δισ. ευρώ τη διετία 2010 – 2011 στο ταμείο ασφάλισης της ΔΕΗ και συγκεκριμένα 604.000.000 για το 2010 και 630.000.000 για το 2011. Παραταύτα, η ΓΕΝΟΠ και οι συνταξιούχοι θεωρούν πως απαιτούνται άλλα 525.000.000 για «καταβολή κυρίων και επικουρικών συντάξεων, εφάπαξ βοηθήματος και λοιπών παροχών πρόνοιας»! Δηλαδή για δύο χρόνια, το δημόσιο επιβαρύνεται για το συνταξιοδοτικό ταμείο ΜΙΑΣ κρατικής εταιρείας με περίπου 1,8 δισ. ευρώ!

    «Τα έχουμε πληρώσει» έλεγε ένας συνταξιούχος της ΔΕΗ που μου εξηγούσε πως έπαιρνε περί τα 2.800 ευρώ το μήνα και τώρα του τα έκοψαν στα 2.500 ευρώ. Οταν του θύμισα πως μια νοσοκόμα παίρνει σήμερα περί τα 850 ευρώ και μια γιατρός στον Ευαγγελισμό περί τα 1.300 ευρώ μου επανέλαβε πως «τα έχει πληρώσει». Η σκληρή πραγματικότητα είναι πως οι τρύπες στο συγκεκριμένο ασφαλιστικό ταμείο, το οποίο απορροφά κατά μέσο όρο μισό δισεκατομμύριο ετησίως από τον προϋπολογισμό, είναι τόσο μεγάλες που δύσκολα θα παραμείνουν οι συντάξεις σ’ αυτό το επίπεδο. Και ας απειλεί με τους διακόπτες ο κ. Φωτόπουλος. Αλλά η απερχόμενη κυβέρνηση δεν νοιάζεται. Οι επόμενοι θα κληθούν να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.

Please follow and like us:

Μια σκέψη στο “ΔΕΗ: Η ΓΕΝΟΠ απαιτεί πώληση περιουσιακών στοιχείων (για να πληρωθούν τα εφάπαξ…)”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *