Αλλο ιδιωτικοποίηση, άλλο ξεπούλημα

    Ως πλασιέ περιφέρονται τους τελευταίους μήνες τα στελέχη του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και με πρωτοβουλίες που προκαλούν ερωτηματικά προσπαθούν να δείξουν στους πολιτικούς τους προϊστάμενους πως «κάτι κάνουν». Ούτως ή άλλως σοβαρός πολιτικός σχεδιασμός για τις ιδιωτικοποιήσεις δεν υπήρξε: η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου είχε φτάσει μέχρι του σημείου να εξαγγέλει υποκριτικά πως θα περάσει ρύθμιση – στο Σύνταγμα! – ώστε να μην πωληθεί ούτε σπιθαμή ελληνικής γής, την ίδια ώρα που επέτρεπε την εκμετάλλευση της κρατικής περιουσίας από αετονύχηδες που εισπράττουν, χωρίς να αποδίδουν ούτε ευρώ στο δημόσιο. Η κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου ασχολήθηκε τώρα τελευταία με τις ιδιωτικοποιήσεις, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Κ. Μητρόπουλο να προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα.

    Ακόμα και στελέχη της αγοράς επισημαίνουν πως η διοίκηση Μητρόπουλου εκμεταλλεύεται την απουσία πολιτικού σχεδίου για να εμφανιστεί «επιτυχημένη» σε βάρος των μελλοντικών εσόδων του δημοσίου. Αναφέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ΟΠΑΠ ο οποίος πωλείται σε όποιον δώσει τα περισσότερα, χωρίς να αναφέρεται μια σημαντική λεπτομέρεια την οποία ευτυχώς έχει εντοπίσει η Νέα Δημοκρατία: Ο ΟΠΑΠ πρέπει να πωληθεί σε επενδυτή που ξέρει να τον λειτουργήσει αποδοτικά και κερδοφόρα ώστε το δημόσιο να συνεχίσει να εισπράττει σημαντικά έσοδα (π.χ. από φόρους). Δεν πρέπει να πωληθεί σε κάποιο ξένο fund το οποίο θα τον τεμαχίσει ή θα τον απαξιώσει αφού κερδοσκοπήσει στο χρηματιστήριο.

    Μήπως δηλαδή πρέπει να προβλέπεται στο διαγωνισμό πως ο νέος ιδιοκτήτης του ΟΠΑΠ οφείλει να είναι γνώστης ή να συνεργαστεί με γνώστη της αγοράς τυχερών παιχνιδιών ώστε να εξασφαλιστεί και το δημόσιο πως θα έχει λαμβάνειν; Αν το δημόσιο εισπράττει σήμερα από ετήσια μερίσματα περί τα 200.000.000 ευρώ πρέπει να προβλέπεται στη διακήρυξη πως θα συνεχίσει να έχει έσοδα μετά την ιδιωτικοποίηση.

    Το κριτήριο της εξασφάλισης μελλοντικών εσόδων για το δημόσιο μπορεί να εφαρμοστεί και σε πλήθος άλλων οργανισμών που ετοιμάζεται να ξεπουλήσει ο κ. Μητρόπουλος στον οποιοδήποτε πληροί τα τυπικά χαρακτηριστικά και προσφέρει τα περισσότερα. Με άλλα λόγια, δεν θέλουμε ως χώρα απλώς να ξεφορτωθούμε περιουσιακά στοιχεία. Θέλουμε να έρθουν «παίκτες» που θα προσφέρουν τεχνογνωσία στη χώρα, θα ενισχύσουν τους οργανισμούς που αγοράζουν ώστε να επωφεληθεί ουσιαστικά και σε βάθος χρόνου η ελληνική οικονομία.

    Το μόνο που ενδιαφέρει τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είναι να δείξει πως «υπάρχει κίνηση» γύρω από τους διαγωνισμούς που προωθεί. Γι’ αυτό και ο καθένας μπορεί να πάρει δωρεάν τα πρόχειρα τεύχη δημοπράτησης και να εκδηλώσει προκαταρκτικό ενδιαφέρον. Ούτως ή άλλως από την εκδήλωση του προκαταρκτικού ενδιαφέροντος μέχρι την υποβολή πραγματικών προσφορών μεσολαβούν κάτι μήνες και τα τεύχη του διαγωνισμού ξαναγράφονται… Γι’ αυτό και εμφανίστηκαν να ζητούν τη συνδρομή των Τούρκων για τη ΔΕΠΑ όταν θεωρείται στρατηγικό λάθος η πώληση του ελληνικού δικτύου φυσικού αερίου στη γείτονα που, μαζί με τη Ρωσία, θέλει να μονοπωλήσει τη μεταφορά αερίου στην Ευρώπη.

    Μπορεί να μην το κατανοούν στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά τα περιουσιακά στοιχεία που πωλεί η Ελλάδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία στο πολιτικό παιχνίδι που βρίσκεται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη στην Ευρώπη. Ας το έχουν στο μυαλό τους για να μην χάνουν το χρόνο τους σε άσκοπα ραντεβού στα πολυτελή ξενοδοχεία ανά τον κόσμο.

 

Αυτά έγραφα την προηγούμενη Παρασκευή στη «δημοκρατία”. Ενα σημερινό ρεπορτάζ του Reuters δείχνει πως και το αντικειμενικό πρακτορείο ειδήσεων έχει τις ίδιες ανησυχίες.

Please follow and like us:

Μια σκέψη στο “Αλλο ιδιωτικοποίηση, άλλο ξεπούλημα”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *